Kompanija očekuje da će vakcina preći na "skromnu profitabilnost" kako budu stizale nove porudžbine

AstraZeneka je zaradila više od 2,2 milijarde dolara od prodaje antivirusne vakcine pod nazivom "Vakzevrija" u prvih devet meseci ove godine, od čega je polovina primljena za samo tri meseca od juna do septembra, preneo je Gardijan.

Najveća britanska farmaceutska kompanija očekuje da će vakcina preći na "skromnu profitabilnost" kako budu stizale nove porudžbine. Međutim, izvršni direktor Paskal Soriot insistirao je na ponudi pristupačnih cena, u zavisnosti od platežne mogućnosti zemalja. Rekao je da vakcina, razvijena sa Univerzitetom u Oksfordu, neće postati "ogromna zarada".

Prihod AstraZeneke od 1,1 milijardu dolara u trećem kvartalu bio je znatno ispod prodaje američkih rivala Fajzer (13 milijardi dolara) i Moderna (4,8 milijardi dolara). Ranije ovog meseca, Fajzer je prognozirao prihod od vakcina od 36 milijardi dolara ove godine i 29 milijardi dolara sledeće godine nakon isporuke doza i vakcina deci.

Do kraja septembra, AstraZeneka je isporučila više od 145 miliona doza zemljama sa niskim i srednjim prihodima kroz program Kovaks, a planira da snabdeva najsiromašnije zemlje po cenu proizvodnje vakcine.

Autor: redportal.rs

#AstraZeneka

#Vakcina

#prodaja

#profit