Maskova kompanija je tako izgubila oko 4% vrednosti

Bila je ovo zanimljiva nedelja za Ilona Maska, vlasnika kompanije Tesla Inc., jer ne samo da je zapušio usta Ujedinjenim nacijama pitanjem kako se sa 6 milijardi dolara može rešiti glad u svetu (bar za sada tako izleda) već je ponovo izveo nešto što ga je zapravo oštetilo. Naime, kompanija Tesla je posle jednog njegovog jučerašnjeg tvita naglo počela da gubi vrednost u akcijama, da bi se ova šteta na kraju zaustavila na vrednosti od 42 milijarde dolara.

Da, dobro ste pročitali, Mask je svojim tvitom napravio mali ršum na berzama tako da je vrednost Tesle pala sa jednog biliona dolara (velika cifra, zar ne) na 960 milijardi, odnosno za oko 4 odsto.

Šta se zapravo desilo? Pa, sve je počelo tvitom jednog od zvaničnih profila Tesle, u kojima se kompanija zahvalila Ilonu upravo zbog skoka vrednosti akcija. Međutim, Mask je u svom odgovoru na ovaj tvit napisao nešto pomalo neočekivano.

- Hvala vam! Ipak, moram da kažem da ukoliko je išta od ovog rasta bazirano na pregovorima sa Hercom, moram da napomenem da nikakav ugovor još nije potpisan. Tesla ima mnogo više porudžbina nego što može da proizvede, tako da smo sposobni da Hercu prodamo istu količinu vozila kao i običnim kupcima. Dogovor sa Hercom ima nulti uticaj na našu ekonomiju - napisao je vlasnik Tesle.

S obzirom da su akcije Tesle naglo skočile upravo nakon vesti da će prevoznik Herc kupiti 100.000 Teslinih vozila, akcionari su posle ovog tvita shvatili da su napravili tzv. mehur, tako da su brže-bolje krenuli u njegovo ispumpavanje.

Bilo kako bilo, Maskova kompanija je tako izgubila oko 4 odsto vrednosti (eh, kakva tragedija 😄), on sam je opet pokazao da ga je baš briga za berzu, a poverenje u samu kompaniju je vrlo verovatno i poraslo.

Eto kako stvari funkcionišu kad se toliko odvojite od ostalih - i kad gubite, zapravo dobijate.

IZVOR: TW / @elonmusk

Autor: redportal.rs

#Ilon Mask

#Kompanija

#Tesla

#milijarde

#tvit