Za samo nekoliko dana, donatori su platili više od 10 miliona kanadskih dolara za podršku demonstracijama

Šef policije kanadske prestonice priznao je juče da jedinice pod njegovom komandom nemaju kapacitet ni sredstva da uklone kamione koji blokiraju prilaze Otavi, ali je dodao da gradske vlasti planiraju da potraže pomoć od oružanih snaga.

Policija Otave zapretila je da će tražiti vojnu pomoć kako bi uklonila "ilegalne" blokade kamiona u znak protesta zbog vladinih restriktivnih mera protiv pandemije. Piter Soli, šef policije kanadske prestonice, priznao je juče da jedinice pod njegovom komandom nemaju kapacitet ni resurse da uklone kamione koji blokiraju pristup Otavi, ali je dodao da gradski zvaničnici planiraju da zatraže pomoć od oružanih snaga.

- Ne želimo nerede, ali su sve opcije na stolu - upozorio je načelnik policije. On je ocenio da bi eventualno angažovanje vojske na čišćenju blokade predstavljalo "ogromni rizik", jer policija ima informacije da među učesnicima protesta ima i naoružanih ljudi.

Kamiondžije koji su vršili blokade dobili su ogromnu podršku građana, koji su lično stigli da ih pozdrave, mašući kanadskim zastavama. Za samo nekoliko dana, donatori su platili više od 10 miliona kanadskih dolara za podršku demonstracijama. Drugi izražavaju frustraciju činjenicom da im je sloboda putovanja ograničena, kao i ekonomskim posledicama blokade po njihov biznis.

Protest je počeo pre nedelju dana kao protest protiv odluke da vakcinacija kamiondžija bude obavezna, ali su se demonstrantima pridružile i desničarske grupe. Tamara Lič, organizatorka donatorske kampanje, članica je separatističke partije Maverik, a jedan od organizatora protesta, Patrik King, stavio je do znanja javnosti da se "vakcina protiv korona virusa koristi za istrebljenje bele rase". Vlasti kažu da je blokada "napeta" i očekuju novi talas nasilja tokom vikenda.

- U vreme nacionalne krize, narod je napušten i naš grad je okupiran - rekla je odbornica Katerina Mekeni.

Organizatori protesta saopštili su juče da saosećaju sa građanima zbog poremećenog života, ali su potvrdili da će kamioni biti povučeni tek kada savezne vlasti ukinu nametnute restrikcije.

Posebno je napeto pogranični grad Kouts, gde kamioni blokiraju glavni autoput ka Sjedinjenim Državama, nanoseći veliku štetu izvoznicima mesa i stoci iz provincije Alberta. Policija je postavila ultimatum kamiondžijama da odmah ukinu blokadu, pozivajući se na novi zakon koji predviđa oštre kazne za ljude koji blokiraju autoputeve i drugu kritičnu infrastrukturu. Zakon je uveden 2020. godine nakon što su grupe First Peoples blokirale pruge, protestujući protiv izgradnje gasovoda koji bi ugrozio životnu sredinu u regionima u kojima žive.

Autor: redportal.rs

#Kamiondžije

#Kanada

#protest