Тop koji pomoću zvučnih talasa potiskuje toksične čestice u atmosferu i tako omogućava stanovnicima da udišu bolji i čistiji vazduh

U borbi protiv upornog smoga u Poljskoj, naučnici testiraju novi "top" koji pomoću zvučnih talasa potiskuje toksične čestice u atmosferu i tako omogućava stanovnicima da udišu bolji i čistiji vazduh, preneli su poljski mediji.

Postavljen na metalnu posudu, eksperimentalni uređaj se sastoji od velikog obrnutog konusa koji emituje zvuk svakih šest sekundi. Cilj je da se otkloni smog sa Kalvarije Zebrzidovske, koja se, kao i mnogi drugi poljski gradovi, svake zime suočava sa ovim problemom kada građani pale peći koje zagađuju vazduh. Iz dimnjaka se pušta gust dim, a sa zalaskom Sunca tada se nad gradom spušta gust smog.

Vazduh u Poljskoj je među najzagađenijim u Evropi i u najgorim delovima godine stalno prelazi granice koje postavlja EU.

- Koristimo vertikalni udarni talas koji nastaje sagorevanjem acetilena i vazduha. Talas izbacuje zagađen vazduh na veće visine, objasnio je Dominik Gribos sa Metalurško-rudarskog fakulteta u Krakovu - jedan od pronalazača topa.

Otrovne čestice se tako šalju na visinu od nekoliko stotina metara, što ih čini bezopasnim za stanovnike.

- Ako top koristimo na udaljenosti od pola sata do sat, zagađenje se smanjuje za 15 do 30% na dva do tri kilometra od topa. Efekti traju između jednog i tri sata - rekao je Griboš.

Autor: redportal.rs

#Zagađenje vazduha

#poljska

#smog