Na G7 sastanku ujedinjeni protiv Rusije i Kine

Predsednik Džo Bajden je na sastanku G7, najvećih ekonomija na svetu, rekao da fokus treba da bude na zajedničkom nastupu prema suparnicima, COVID-19 i Rusiji i Kini.

Novi sojevi virusa i povećana smrtnost u nekim državama su uz klimatske promene i održavanja tehnološke nadmoći zapada nad Kinom najbitnije teme ovog sastanka.

Bajden se zarekao da će popraviti poljuljane odnose između saveznika zbog poteza koji je Tramp napravio i odustao od nekoliko multilateralnih sporazuma kao što je i zapretio da će izaći iz NATO.

- U ovom trenutku globalne neizvesnosti, dok se svet i dalje bori sa pandemijom koja dolazi jednom u 100 godina, ovaj samit je bitan da bi Amerika obnovila odnose sa našim saveznicima i partnerima - napisao je Bajden.

Bajdenov moto "Amerika se vratila" će biti testiran na ovom samitu.

- Da li će međunarodna saradnja da se vrati ili smo i dalje u svetu gde su nacionalizam, protekcionizam i izolacionizam dominantni - rekao je bivši premijer Britanije Gordon Braun za CNN.

Rusija će biti jedna od glavnih tema na G7 samitu u Engleskoj kao i u sledećem sastanku Bajdena sa evropskim liderima i NATO saveznicima u Briselu, dok će se nakon toga sastati sa Putinom u Ženevi.

Tema G7 su i ekonomija i klimatske promene.

G7 ministri finansija su se dogovorili da minimalni porez na dobit mora da bude 15 %, što će biti udar za velike haj tek kompanije kao što su Gugl, Fejsbuk i Amazon.

Bajdenova adminsitacija je i iznela plan o doniranju 80 miliona doza vakcina širom sveta i zatražila od saveznika da se pridruže ovoj akciji.

Uz to ta administracija je pozavala saveznike da se ujedine protiv Kine i navodnog prinudnog rada koji se odvija u provinciji Sinkjang, gde većina Ujgura muslimana živi, dok sa druge strane poziva Peking da se pridruži svetskoj borbi protiv klimatskih promena.

Autor: redportal.rs

#COVID-19

#NATO

#SAD

#bajden

#g7

#rusija