Pokreću debatu o tome da li treba da se nastavi pretplata za britanski javni servis

Vlada konzervativnog premijera Borisa Džonsona saopštila je danas da će zamrznuti finansiranje medijske korporacije BBC na dve godine i pokrenuti debatu o tome da li treba da se nastavi pretplata za britanski javni servis.

Džonsonova ministarka kulture Nadin Doris rekla je danas u parlamentu da bi BBC trebalo da postane jednostavnija, štedljivija organizacija u vreme kada se britanska javnost suočava sa rastućim troškovima energije i porezima. Doris je rekla da vlada namerava da zamrzne pretp 159 (217 dolara) pretplate na BBC po domaćinstvu do 2024. godine, kako bi pretplata mogla da se prilagodi inflaciji u naredne četiri godine.

Ona je najavila da će ove godine za BBC biti izdvojeno oko 73,7 milijardi, ali stručnjaci i analitičari predviđaju da će budžet koji nije u skladu sa stopom inflacije naterati medijsku korporaciju da smanji obim svojih usluga.

Britanski premijer je najavio da namerava da ukine televizijsku pretplatu, što je izazvalo lavinu kritika opozicije – Laburisti smatraju da Džonson ovim planom želi da skrene pažnju sa svoje "parti-kapije" i partija koje je organizovao na sedištu vlade za vreme zatvaranja.

Boris Džonson je 2019. najavio reformu sistema TV pretplate. BBC trenutno prima 2 3,2 milijarde godišnje pretplate, što čini najveći deo budžeta javnog servisa.

Autor: redportal.rs

#Velika Britanija

#Vlada

#bbc

#boris džonson

#javni servis

#pretplata