Kažu da je parlamentarna većina stabilna i da treba da se nastavi

Vladajuća koalicija je protiv vanrednih izbora, zameraju premijeru Zoranu Zaevu na ostavci, kažu da je parlamentarna većina stabilna i da treba da se nastavi. A najglasniji u tome su DUI i njen lider Ali Ahmeti.

Prema njihovim rečima, vanredni parlamentarni izbori ne samo da bi gurnuli zemlju u političku, ekonomsku, socijalnu i bezbednosnu krizu, već bi i poremetili proces evropskih integracija. Poručuju da je Makedoniji potrebna Vlada sa jasnim evroatlantskim pravcem delovanja, koji daje rezultate u interesu građana, posebno u vremenima pandemije i energetske krize.

Makedonski ministar spoljnih poslova Bujar Osmani, takođe portparol DUI, rekao je juče da zemlji nisu potrebni prevremeni izbori jer bi zemlja ušla u političku krizu, obećavši da će DUI i on, kao prvi albanski ministar spoljnih poslova, nastaviti da održavaju evroatlantski kurs, koji je od vitalnog značaja ne samo za državu već i za region.

Poslanica SDSM-a Slavjanka Petrovska kaže da je odluka koju je predsednik stranke i premijer Zoran Zaev saopštio noću po objavljivanju izbornih rezultata, njegova lična odluka, ali smatra da zemlja sada mora da nastavi putem zacrtanim pre nekoliko godina.

- Mi kao stranka svakako poštujemo njegovu odluku, ali predstoji period u kome će o toj odluci morati da se raspravlja u organima stranke. Međutim, kako smo mogli da vidimo iz medija, razgovori sa koalicionim partnerima počeli su juče, a glavna poruka koalicionih partnera je da postoji stabilna vladajuća većina - rekla je Petrovska.

Ostavka premijera Zorana Zaeva je definitivna, izjavio je lider Liberalno-demokratske partije (LDP) i ministar lokalne samouprave Goran Milevski, dodajući da im nije toliko stalo do imena novog premijera, već kako nastaviti se sa novom politikom.

Prema njegovim rečima, Zaev želi da se SDSM i Vlada transformišu.

- Imamo još 2,5 godine. Ako ova skupštinska većina ima iskrene namere da promeni stvari, onda će građani to videti, ali ako tako nastavimo, doći će do promene vlasti i ranije - rekao je Milevski.

Pokret Besa će podržavati Vladu sve dok ide putem evropskih integracija. Ovo je stav lidera stranke Bilala Kasamija, koji je juče saopštio u emisiji Istinita priča na albanskoj televiziji Novosti 24.

- Za nas su EU integracije prioritet iznad prioriteta. Spremni smo da prevaziđemo sve duboke razlike sa DUI. Jedini faktor koji nas drži zajedno u ovoj Vladi su evropske integracije. Sve dok ova vlada nastavi integracionim putem, mi ćemo je podržavati - rekao je Kasami i dodao da Severna Makedonija ne može da bude izolovano ostrvo i da mora da sarađuje sa zapadnim partnerima, optužujući DUI da je "blokator integracija".

Podrška koalicionih partnera opstanku Vlade potvrđena je na sastanku održanom u ponedeljak, kome su prisustvovali predstavnici svih političkih partija koje čine skupštinsku većinu. Oni su potvrdili da je parlamentarna većina stabilna i odgovorna za budućnost države i naroda i zatražili od Zaeva da preispita svoju odluku da podnese ostavku na mesto premijera, kao i na mesto lidera SDSM.

Autor: redportal.rs

#DUI

#Severna Makedonija

#Zoran Zaev

#albanci

#ostavka