Šef ukrajinske vojne obaveštajne službe optužio je Rusiju da koncentriše trupe u blizini granice sa Ukrajinom

Šef ukrajinske vojne obaveštajne službe general Kiril Budanov optužio je Rusiju da je "koncentrisala" više od 92.000 vojnika u blizini granice sa Ukrajinom.

Budanov tvrdi i da se Rusija "sprema da je napadne" krajem januara ili početkom februara naredne godine.

- Takav napad će verovatno uključivati vazdušne, artiljerijske i tenkovske napade na istoku, koji će biti praćeni vazdušno-desantnim napadima u Odesi i Mariupolju - tvrdi ukrajinski general. Budanov je u intervjuu za Militari tajms rekao da će za navodnu invaziju na Ukrajinu biti korišćena i teritorija Belorusije, prenosi Sputnjik.

Ranije je televizija Si-Bi-Es njuz objavila da su američki obaveštajci upozorili evropske saveznike na mogućnost ruskog napada na Ukrajinu.

Invazija zavisi od vremenskih uslova, ali bi do nje moglo da dođe u roku od nekoliko nedelja, ukoliko ne dođe do zapadne intervencije navela je televizija, pozivajući se na američke zvaničnike.

Američki list Njujork tajms objavio je juče da su predstavnici americkih obaveštajnih službi upozorili saveznike SAD da je ostalo malo vremena da se stane na put eventualnoj ofanzivi Rusije na Ukrajinu.

Prethodno je komandant vojske za specijalne operacije Oružanih snaga Ukrajine Grigorij Galan rekao da je potrebno da u Ukrajini svaka oblast bude spremna za "invaziju Rusije".

Autor: redportal.rs

#Sukob

#Ukrajina

#rusija

#ukrajinski general