Podvukao je da tempo i uzlazna putanja prema kojoj Kina napreduje pokazuju da će nadmašiti Rusiju i Sjedinjene Države

Nakon što je Kina testirala hipersoničnu raketu, drugi po rangu general američke vojske upozorio je u četvrtak da je tempo kojim kineska vojska razvija sposobnosti "zapanjujući" dok razvoj vojne tehnologije SAD-a blokira "brutalna birokratija", javlja CNN.

Odlazeći potpredsednik Zajedničkog štaba američke vojske, general Džon Hajten, ponovio je obzervaciju ministra odbrane Lojda Ostina koji je Kinu opisao kao "pretnju koja ubrzano raste" dok je Rusiju nazvao najneposrednijom pretnjom.

- Nazvati Kinu pretnjom koja ubrzano raste je adekvatan izraz jer je tempo kojim Kina napreduje zapanjujući - rekao je general Hajten novinarima na okruglom stolu koje je organiziralo ministarstvo odbrane u četvrtak ujutro.

Podvukao je da tempo i uzlazna putanja prema kojoj Kina napreduje "pokazuju da će nadmašiti Rusiju i Sjedinjene Države ako ne učinimo nešto da to promijenimo."

- To će se dogoditi jako brzo, tako da smatram da moramo nešto učiniti. Ne radi se samo o Sjedinjenim Državama, već i o našim saveznicima jer to će biti nešto što će komplet situaciju okrenuti naglavačke - dodao je Hajten.

On navodi da ako su u pitanju samo Sjedinjene Države, problem će biti očigledan za pet godina.

- Međutim, ako su u pitanju Sjedinjene Države i naši saveznici, mislim da možemo biti sigurni malo duže vreme - rekao je on.

Hajtenovi komentari došli su samo sedmicu nakon bezuspešnog američkog testiranja hipersoničnih raketa i u jeku tenzija između SAD-a i Kine oko pitanja Tajvana.

Autor: redportal.rs

#SAD

#kina

#kineska vojska

#vojni napredak