Više zemalja i automobilskih kompanija iskoristilo je Samit UN COP26 da promoviše prodaju električnih vozila

Dok se proizvođači automobila i vlade nekih zemalja udružuju oko novog cilja Klimatskog samita u Glazgovu - drastično masovnije upotrebe električnih vozila, aktivisti upućuju učesnicima samita radikalan apel - da se jednostavno odreknu upotrebe svih vrsta automobila.

S novim ciljem postupnog smanjivanja prodaje novih automobila na benzin i dizel u narednih 20 godina, više desetina zemalja i automobilskih kompanija iskoristilo je samit UN COP26 da promoviše prodaju električnih vozila s ciljem globalnog smanjivanja emisije štetnih gasova, prenosi londonski Gardijan.

Foto: Tanjug AP/Alastair Grant

- Ovo je velika transformacija. Smatramo da je ovo i velika šansa za otvaranje novih radnih mesta - ocenio je Omar Algabra, ministar trgovine Kanade.

Sintija Vilijams, menadžerka sektora za politiku zaštite životne sredine u američkom automobilskom gigantu Fordu, pozvala je države da pruže podršku prodaji električnih automobila širom sveta.

- Sada nam trebaju ovakva vozila, trebaju nam potezi koji će odgovarati našim ambicijama - rekla je Vilijamsova i predočila da je neophodno razvijati infrastrukturu za masovno, globalno uvođenje električnih vozila.
- Što više ljudi mora da uđe u takva vozila i niko ne sme da zaostaje - poručila je Sintija Vilijams.

Autor: Tanjug

#Električna vozila

#aktivisti

#samit u glazgovu

#ukidanje automobila