Finska kompanija je do kraja septembra imala više od 2,5 miliona aktivnih korisnika mesečno

Američka kompanija za dostavu hrane DoorDash objavila je da će kupiti finski Volt kako bi proširila svoje poslovanje u Evropi u periodu normalizacije tražnje nakon rasta pandemije.

Potražnja za uslugama dostave hrane naglo je porasla tokom pandemije, ali treba da se stabilizuje u narednim mesecima, otvarajući put za konsolidaciju u teško dostupnom sektoru, navodi Rojters.

Američki DoorDash pristao je da kupi Volt za sedam milijardi evra, nudeći svoj udeo u finskoj kompaniji. Vrednost akcija DoorDasha koje će biti emitovane u okviru transakcije biće 206,45 dolara po akciji, saopštile su obe kompanije. Ovom transakcijom DoorDash će se proširiti na 22 evropska tržišta, uključujući Nemačku, Dansku, Švedsku, Hrvatsku i Srbiju.

Volt je počeo u Helsinkiju 2015. godine i od tada se proširio na Evropu i Aziju, sa više od 30.000 restorana i maloprodajnih partnera. Finska kompanija je do kraja septembra imala više od 2,5 miliona aktivnih korisnika mesečno, a DoorDash je na kraju trećeg kvartala imao više od devet miliona pretplatnika na usluge dostave.

- Udruživanje snaga sa Voltom će nam omogućiti da rastemo brže na međunarodnom planu i istovremeno ojačati naš fokus na Sjedinjene Države - rekao je američki šef Toni Ksu u saopštenju objavljenom u utorak.

Skoro dve trećine bruto vrednosti Voltovih porudžbina, pokazatelj koji uključuje vrednost svih porudžbina i pretplata na usluge isporuke, daje pozitivan doprinos profitu, saopštila je američka kompanija, uz napomenu da neće objavljivati dalje detalje.

Očekuje se da će transakcija biti zaključena u prvoj polovini sledeće godine, a Volt i DoorDash očekuju da će početi sa radom 2022. sa prilagođenim osnovnim profitom u rasponu od pozitivne nule do 500 miliona dolara. DoorDash je zasebno izvestio da je prihod u trećem kvartalu skočio 45 odsto na 1,28 milijardi dolara.

Autor: redportal.rs

#DoorDash

#Volt

#prodaja