Roditelje male dece sada imaju pravo da rade od kuće bez prethodnog dogovora sa poslodavcima

Portugalski parlament usvojio je zakon kojim se poslodavcima zabranjuje da zovu ili šalju poruke svojim honorarnim zaposlenima nakon radnog vremena, javio je Euronjuz.

Prema novim pravilima, poslodavac može biti kažnjen zbog kršenja zakona. Osim toga, šefovi više neće moći da prate zaposlene koji rade na daljinu. Međutim, portugalski poslanici su odbacili predlog da se legalizuje takozvano "pravo na isključenje" - zakonsko pravo na isključenje sa poslovnih "četovanja" i uređaja koji rade van radnog vremena.

Pored toga, preduzeća će morati da pokriju troškove koje imaju radnici kao rezultat prelaska na rad na daljinu. Ovo se odnosi na račune za struju i internet, ali ne i na vodu. Nova pravila su dobra vest i za roditelje male dece. Oni sada imaju pravo da rade od kuće bez prethodnog dogovora sa poslodavcima dok njihovo dete ne napuni osam godina.

Usvojene izmene radnog zakonodavstva neće se odnositi na preduzeća sa manje od 10 zaposlenih. Takođe, mere za suočavanje sa usamljenošću su uključene u pravila za rad na daljinu, pri čemu se od kompanija očekuje da organizuju sastanke licem u lice najmanje svaka dva meseca.

Portugal je prva evropska zemlja koja je promenila pravila rada na daljinu kao rezultat pandemije Covid-19. Privremena pravila su učinila rad na daljinu obaveznom opcijom – uz nekoliko izuzetaka – i zahtevala su od poslodavaca da obezbede neophodne alate za obavljanje posla od kuće.

Autor: redportal,rs

#Portugal

#Poslodavci

#radno vreme

#zakon