Samo ostrvo se od 1952. godine zbog vulkanske aktivnosti izdigao za najmanje 10 metara 🌄🌋

Ukupno 24 broda, koja su potopljena tokom bitke za Ivo Džimu, u kojoj su se Amerikanci i Japanci sukobili u poslednjim mesecima Drugog svetskog rata, izronila su sa morskog dna na obalu tog japanskog ostrva.

Uzrok ove pojave brodskih olupina je pomeranje morskog tla usled aktivnosti vulkana planine Suribači.

Japanska televizijska mreža ANN objavila je snimak na kome se vide ostaci trupova 24 transportna broda koje su Amerikanci zarobili i potom premestili na zapadni dio Ivo Džime da im posluže kao osnova za formiranje luke koje na ostrvu tada nije bilo.

Ti japanski brodovi su poslužili kao svojevrsni vid odbrane od talasa i vetra za američke brodove sa kojih su se iskrcavali vojnici, naoružanje i oprema.

Vulkan Suribači se smatra jednim od najaktivnijih u Japanu, i njegova aktivnost je podigla morsko dno, a samim tim i brodove. Na ostrvu danas nema stanovnika, ali su na njemu prisutne japanske snage koje su tamo došle nakon što su Amerikanci 1968. vratili ostrvo pod upravu Tokija.

Inače, na Ivo Džimi je do sad zabeleženo najmanje 10 erupcija, a poslednja se dogodila 1982. godine. Prema istraživanju Univerziteta Oregon, samo ostrvo se od 1952. godine zbog vulkanske aktivnosti izdigao za najmanje 10 metara.

IZVOR: YT / lolmao500

Autor: redportal.rs

#brod

#brodska olupina

#drugi svetski rat

#japanski brodovi