Podrška Tajvanu usklađena sa trenutnom pretnjom Kine, ističe Pentagon

Mali broj američkih snaga za specijalne operacije privremeno je na Tajvanu, kako bi sproveli obuku tajvanskih snaga, rekao je izvor blizak situaciji.

Pentagon nije komentarisao niti potvrdio raspoređivanje američkih snaga na Tajvanu, piše Rojters.

- Nemam komentar na određene operacije, angažovanja ili obuku, ali bih želeo da istaknem da je naša podrška i odbrambeni odnos sa Tajvanom i dalje usklađen sa trenutnom pretnjom koju predstavlja Kina - rekao je portparol Pentagona Džon Sapl.

Ministarstvo odbrane Tajvana odbilo je da komentariše ove navode, rekavši samo da se "sve vojne razmene odvijaju u skladu sa godišnjim planovima".

List Volstrit žurnal, je ranije u četvrtak objavio detalje o obuci pozivajući se na neimenovane američke zvaničnike.

Sjedinjene Američke Države su najveći tajvanski dobavljač neoružanja i dugo su nudile određeni stepen obuke o sistemima naoružanja, kao i detaljne savete o načinima jačanja vojske kako bi se zaštitili od invazije kineske narodnooslobodilačke vojske.

Kineski vojni avioni poslednjih dana su više puta leteli kroz PVO zonu Tajvana, koja se proteže izvan tajvanskog vazdušnog prostora.

Nisu zabeleženi pucanje niti bliski kontakti između kineskih i tajvanskih aviona.

Vlada Tajvana osudila je kineske vojne vežbe i saopštila da će braniti slobodu i demokratiju ostrva, insistirajući na tome da samo ljudi Tajvana mogu da odlučuju o svojoj budućnosti.

Autor: Tanjug / redportal.rs

#Tajvan

#ameri tajvan

#amerikanci tajvan

#američka vojska tajvanu

#američki specijalci tajvan

#američki specijalci tajvanu

#kina tajvna

#kineski tajpeh