Podrška bratske Ruske pravoslavne crkve

Ruska pravoslavna crkva je sa zabrinutošću pratila događaje u Crnoj Gori, moleći se za mir u toj zemlji, saopštio je patrijarh Moskovski i cele Rusije Kiril

Prema rečima poglavara Ruske crkve, postupak srpskog patrijarha koji je, uprkos spoljnim pritiscima i pretnjama, ustoličio mitropolita Joanikija na istorijski i slavni presto na Cetinju, pokazao je njegovu "neustrašivost i odlučnost".

- Sada ste Vi, kao i Njegova svetost, na delu pokazali odanost Hristovoj reči: Dobri Pastir polaže svoj život za stado - napisao je patrijarh u čestitki upućenoj mitropolitu crnogorsko-primorskom Joanikiju.

Poglavar RPC podsetio je da je tokom viševekovne istorije Pravoslavna crkva u Crnoj Gori prošla kroz mnoga iskušenja, ali u najtežim okolnostima ratova, verskih sukoba i surovih progona, pravoslavna crkva u Crnoj Gori je očuvala čvrstinu i čistotu vere.

- Siguran sam da ćete na prestolu vaših slavnih i svetih prethodnika biti njihov dostojni naslednik, snažna luča pastvi, koja je zajedno sa vama pokazala postojanost u odbrani otačkih svetinja, pravoslavne vere i kanonskog crkvenog ustrojstva - naglasio je patrijarh Kiril.

Patrijarh je na kraju poželeo Joanikiju božju pomoć tokom služenja, snažnu duhovnu i fizičku snagu, a celoj njegovoj pastvi mir i radost u Isusu Hristu.

Autor: sputnik.rs

#cetinje

#joanikije

#neustrašiv

#ruski patrijarh