Kozji rogovi proboli su nesrećnog medveda u pazuhu i vratu

Nakon što ju je napala ženka grizlija, čini se da јe planinska koza uzvratila, na kraju koristeći svoje rogove da nabije i ubije krznenog predatora, prema analizi leša medveda iz Parks Canada.

Planinari su otkrili telo ženke grizlija teške 70 kilograma (Ursus arctos horribilis) neposredno uz popularnu planinarsku rutu. Čuvari parka brzo su sklonili trup dalje od staze kako bi se uverili da ne privlači druge predatore i dovode u opasnost planinare.

Zvaničnici u početku nisu bili sigurni šta je ubilo ženku grizlija, za koju se činilo da je ubodena nečim oko vrata i pazuha. Obdukcija izvršena je na posmrtnim ostacima i otkrila je iznenađujućeg krivca.

- Forenzička obdukcija je naknadno potvrdila da su rane nastale pre smrti u skladu s veličinom i oblikom rogova planinskih koza - rekao je Dejvid Laskin, ekolog za divlje životinje u Parks Canada, za lokalne novine Rocky Mountain Outlook. Položaj rana na grizlijevom vratu i pazuhu sugeriše da je koza, dok ju je medved napao, uspela da probije medveda svojim rogovima.

- Kad grizli napadnu, oni se fokusiraju na glavu, potiljak i ramena plena, a to je obično odozgo - pa bi odbrambeni odgovor planinske koze bio da se zaštiti oštrim rigovima. Pretpostavljam da je planinska koza u ovom slučaju bila uspešna i okrenula ploču na svoju stranu - rekao je Laskin.

Iako je vrlo retko da planinska koza (Oreamnos americanus) preživi napad medveda, a kamoli da ubije medveda, to nije nečuveno.

- U prošlosti su zabeleženi i drugi slučajevi planinskih koza koje odbrambeno ubijaju medvede. Ovo nije potpuno iznenađujuće, jer su planinske koze jake životinje koje su dobro opremljene za odbranu. - rekao je Laskin za Rocky Mountain Outlook.

Muški planinski jarci mogu težiti i do 136 kilograma, prema National Geographic, njihove neverovatne sposobnosti penjanja mogu im dati prednost nad grizlijama na strmim terenima. Godine 2018. prolaznici su snimili video snimak ženke i deteta planinske koze kako beže od medveda grizlija u kanadskim stenovitim planinama čekajući na uskoj platformi do koje se medved nije nadao.

U najnovijoj situaciji, grizli je takođe bio prilično mali, čak i u poređenju sa drugim ženkama medveda, koje mogu da dostignu 360 kg, prema Nacionalnoj federaciji za divlje životinje, više od pet puta veće od težine mrtvog grizlija. Obdukcija je takođe pokazala da medved tokom svog života nije rodio nijedno mladunče, što ukazuje na to da još nije potpuno zrelo, prema Rocky Mountain Outlook-u. Nesrećni mladi medved je možda doslovno pokušao da odgrize više nego što je mogao da sažvače.

Autor: redportal.rs

#Grizli

#medved

#planinska koza