Svi znaju ali niko ne sme da kaže 🤫

Turkmenistan je jedna od retkih zemalja, uz Severnu Koreju, koja kaže da nema zabeleženih slučajeva koronavirusa. Međutim, izveštaji sugerišu da Turkmenistan prolazi kroz 3. i najsnažniji talas kovida-19.

Sajahat Kurbanov se gušio. Disao je kao da trči maraton, a bol u plućima bila je nepodnošljiva. Imao je sve simptome korone. Problem je bio što se nalazio u Turkmenistanu, gde pacijenti poput njega službeno ne postoje - piše BBC.

Kad je u avgustu nazvao hitnu pomoć, lekar mu je rekao da ima upalu pluća i da bi trebalo hitno u bolnicu. Kurbanov je znao da lekari u njegovoj zemlji slučajeve kovida nazivaju upalom pluća. Na putu do bolnice je uspeo da nazove kliniku u kojoj je nekoliko dana ranije obavio kovid-test.

- "Pozitivno je", čuo je tihi glas kako govori s druge strane. "Šta je pozitivno? Je li kovid" povikao je, a stigao je pozitivan odgovor. Tek kasnije je otkrio da se u Turkmenistanu ne može dobiti pismena potvrda pozitivnog testa. Prva bolnica u koju je otišao odbila ga je primiti jer je bila puna. "Skoro sam umro na putu. Nedostajalo mi je vazduha. Virus je toliko brzo napredovao - objašnjava Kurbanov.

Nakon brojnih telefonskih poziva i povišenih razgovora, na kraju je primljen u jednu bolnicu. Njegovo se stanje nije menjalo 5 dana. Vikao je medicinskim sestrama da mu daju nešto za ublažavanje bola. Lekari često ignorišu pacijente, a medicinske sestre ih ne provjeravaju osim ako neko uticajan ne nazove prave ljude.

- Rekli bi 'ovaj virus' ili 'ova bolest'. Ja bih ih upitao zašto ne kažu o čemu se radi. I kad bih pitao je li reč o kovidu, oni bi ćutke klimnuli glavom - kaže Kurbanov za BBC.

Dok je bio u bolnici, Kurbanov je primio tekstualnu poruku od Vlade sa zdravstvenim upozorenjem. Poruka je pozivala ljude da nose maske zbog prašine u vazduhu.

- Umiremo li od prašine? Puštaju ljude da umru, ali nikada neće priznati da imaju kovid - zaključuje Kurbanov.

Autor: Nezavisne.com

#kovid

#turkemnistan

#ćutanje