Čuvena rečenica "Niko ne sme da vas bije" otvorila mu je vrata predsedništva SFRJ

Predsdnik SR Jugoslavije i Srbije Slobodan Milošević rođen je 20. avgusta 1941. u Požarevcu u porodici Svetozara i Stanislave Milošević. Imao je starijeg brata Borislava.

Završio je požarevačku gimnaziju i Pravni fakultet u Beogradu. Dok je bio u omladini SKJ predložio je novi naziv države (Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija) koji deceniju kasnije usvojen.

Poslovnu karijeru započinje u Tehnogasu, a zatim prelazi u Beobanku koja ga šalje u Ameriku da bude njen predstavnik.

Kada je 1984. postavljen u CK Beograda zaustavio je izdavanje Sabranih dela Slobodana Jovanovića. Nedugo zatim Milošević postaje član CK SK Srbije a potom i CK SK Jugoslavije.

Zbog sve većeg nezadovoljstva 1987. odlazi na Kosovo i Metohiju. Radnici su mu se masovno žalili da imaju problema i da raste albanski šovinizam, takođe su mu rekli da ih policija bije na šta im je on odgovorio "Niko ne sme da vas bije" i ta čuvena rečenica ga je lansirala na politički vrh.

IZVOR: YT / Dokumentarne Emisije Balkan 

Milošević je izabran za predsednika Srbije 1990. u vreme kada je bilo evidentno da SFRJ neće opstati. Zatim je usledio konačan raspad SFRJ koji je doveo građanskog rata. Srbija je tokom ratova 90- ih imala primila preko 700.000 Srba koji su proterani iz drugih jugoslovenskih republika, a bila je i nekoliko godina pod međunarodnim sankcijama.

Konačan politički kraj Slobodana Miloševića dogodio se nakon NATO agresije. Na izborima 5. oktobra predsednik Milošević je izgubio i pod pritiskom javnosti priznao poraz. Uhapšen je 31. marta 2001. u vili Mir u Beogradu. Haškom tribunalu je isporučen na Vidovdan iste godine.

Imao je suprugu Mirajnu Marković, ćerku Mariju, sina Marka i unuka Marka.

Nakon 5 godina boravka u Hagu predsednik Milošević preminuo je 11. marta 2006. u pritvorskoj jedinici od posledica srčanih tegoba.

Sahranjen je u Požarevcu u dvorištu porodične kuće.

IZVOR: YT / SatTelevizija

Autor: Redportal.rs

#Slobodan Milošević

#Srbija

#presedenik