Državno ministarstvo zdravlja naglašava da se ne radi o slučajevima koji su se dogodili u poslednja 24 sata, već o slučajevima koji ranije nisu bili prikazani zbog promena u saveznom sistemu prebrojavanja

Brazil je u subotu prijavio 935 smrtnih slučajeva od COVID-19 i oko 150.106 dodatnih slučajeva, prema podacima koje je objavilo nacionalno ministarstvo zdravlja, što je neuobičajeno veliki broj, kako su rekli zvaničnici, zbog prilagođavanja u načinu tabeliranja broja slučajeva.

U Rio de Žaneiru se poslednjih meseci dogodilo 92.614 slučajeva, ali je službeno prebrojeno samo u poslednja 24 sata, saopštilo je Ministarstvo zdravlja. Ministarstvo zdravlja na nivou Rija pripisalo je broj registrovanih slučajeva novim zahtevima saveznog Ministarstva zdravlja u vezi sa prebrojavanjem slučajeva, čiji detalji nisu otkriveni.

Državno ministarstvo zdravlja "naglašava da se ne radi o slučajevima koji su se dogodili u poslednja 24 sata, već o slučajevima koji ranije nisu bili prikazani zbog promena u saveznom sistemu (prebrojavanje slučajeva)", navodi se u saopštenju.

Od ovih slučajeva, 62% se dogodilo 2021. godine.Najmanje dve druge države - Paraiba na severoistoku i Sao Paulo na jugoistoku - poslednjih dana su doživele neobične skokove slučajeva zbog promena u saveznom broju slučajeva, prema izveštajima nacionalnih medija. Južnoamerička država je registrovala ukupno 590.508 smrtnih slučajeva od koronavirusa i 21,2 miliona ukupno potvrđenih slučajeva.

Autor: redportal.rs

#Brazil

#COVID-19

#koronavirus