Orvelovski softver ili efikasna anti-kovid mera?

Vlada Južne Australije sprovela je novu politiku koja zahteva od građana da koriste aplikaciju sa softverom za prepoznavanje lica i geolokacijom kako bi dokazali da se pridržavaju 14-dnevnog karantina za putovanja unutar zemlje. Iako je konzervativni politički analitičar opisao ovo kao orvelovski potez, rekao je da se ipak radi o poboljšanju u odnosu na trenutnu politiku COVID-19.

Australija je zabranila međunarodna putovanja osim ako stanovnici nemaju dozvolu da napuste zemlju. Zemlja je takođe strogo ograničila putovanja između 6 australijskih država. Stanovnici moraju da provedu 14 dana u karantinu po povratku u svoj grad.

Premijer države Južna Australija Stiven Maršal pokrenuo je politiku karantina krajem avgusta. Stanovnici koji se vraćaju iz Novog Južnog Velsa i Viktorije mogu provesti tih 14 dana u karantinu nakon putovanja u svom domu, sve dok preuzimaju i koriste aplikaciju Orvellian, koju je razvila vlada Južne Australije.

Aplikacija koristi softver za geolokaciju i prepoznavanje lica za praćenje onih u karantinu. Aplikacija će nasumično kontaktirati ljude, tražeći od njih da dostave dokaz o svojoj lokaciji u roku od 15 minuta.

- Ne govorimo im koliko često ili kada, nasumično, moraju da odgovore u roku od 15 minuta - rekao je Maršal.

Ako stanovnik ne može da potvrdi svoju lokaciju ili identitet na zahtev, Ministarstvo zdravlja Južne Australije obavestiće policiju, koja će zatim izvršiti ličnu proveru osobe u karantinu.

- Mislim da je tačno opisati ga kao orvelovskog, ali treba razumeti kontekst - rekao je Robert Karling, viši saradnik za ekonomiju u Centru za nezavisne studije, dodavši:

- To je australijski stil kućnog karantina, a alternativa je australijski stil hotelskog karantina, pod policijskom stražom, što ljudi mrze.

Karling je objasnio da Južna Australija pokreće probni kućni karantin kao zamenu za hotelski karantin, nacionalnu politiku, "a Australijanci bi rado uzeli bilo koji oblik kućnog karantina umesto hotelskog karantina."

Prema podacima Univerziteta Džon Hokins, Južna Australija je prijavila 0 novih slučajeva COVID-19 od 23. avgusta i 0 smrtnih slučajeva od 12. aprila. Južna Australija ima 3. najveću populaciju australijskih država, od 1,8 miliona. Novi Južni Vels, sa 8,1 miliona stanovnika i najvećim gradom Sidnejem, predstavlja državu u kojoj se nalazi većina novih slučajeva i smrti izazvanih koronavirusom.

Premijer Skot Morison nedavno je najavio da će Australija okončati politiku nulte tolerancije na COVID-19 nakon što je utvrdio da oštar pristup karantina u zemlji nije održiv u odnosu na zarazniju varijantu delta. Zemlja je zadržala oštra ograničenja i karantene kako bi sprečila izbijanje epidemije, ali nedavni niz slučajeva i smrti u Novom Južnom Velsu očigledno je pokazao da je strategija pogrešna.

Vlada ima za cilj da ukine većinu ograničenja kada se 80 odsto odraslih vakciniše, što bi zemlja mogla da dostigne do kraja godine.

Karling je primetio da „orvelovski“ probni period aplikacije za karantin u Južnoj Australiji - iako užasan - predstavlja korak ka neuhvatljivoj normalnosti.

Autor: redportal.rs

#kontrola karantin

#orvel

#orvelovska aplikacija

#prepoznavanje lica