Vakcina efikasna i protiv južnoafričkog soja virusa

Kompanije Fajzer i Biontek saopštile su danas da je njihova vakcina protiv COVID-19 gotovo 91% efikasna u sprečavanju koronavirusa, najmanje 6 meseci od vakcinacije.

Pozivajući se na ažurirane podatke iz istraživanja, kompanije su saopštile da se vakcina pokazala kao 100% efikasna u sprečavanju infekcije koronavirusom među učesnicima ispitivanja u Južnoj Africi, gde je dominatan novi soj virusa B1351, iako je broj učesnika u istaživanju bio relativno mali - 800 ljudi.

Nova stopa efikasnosti od 91,3% niža je u odnosu na 95% koliko je prvobitno objavljeno u novembru sa 44.000 učesnika u ispitivanju, navodi Rojters i dodaje da se od tada pojavio niz novih sojeva virusa širom sveta.

Izvršni direktor Fajzera Albert Burla je rekao da ažurirani rezultati, koji uključuju podatke o ispitivanju na više od 12.000 ljudi vakcinisanih pre najmanje 6 meseci, omogućavaju Fajzeru i Bionteku da podnesu zahtev za dobijanje punog odobrenja u SAD.

Trenutno je vakcina odobrena po hitnom postupku od strane američke administracije za hranu i lekove.

- Rezultati ispitivanja donose prve kliničke rezultate prema kojima vakcina može efikasno da zaštiti od cirkulišućih sojeva, što je ključni faktor za postizanje imuniteta stada i okončanje pandemije - izjavio je izvršni direktor Bionteka Ugur Sahin.

Stručnjaci, međutim, strahuju da bi novi sojevi koronavirusa iz Južne Afrike i Brazila mogli biti otporniji na postojeće vakcine i lečenje.

Više od 300 slučajeva južnoafričkog soja je otkriveno u 25 američkih država, prema američkim federalnim podacima.

Autor: Tanjug / redportal.rs

#Fajzer

#Vakcina

#fajzerova

#vakcinacija

#vakcinacije

#vakcine

#vakcini

#vakcinisanja

#vakcinisanje