Zagrevanje dovesti do još hladnijih zima i povećanja snežnih padavina na nekim lokacijama

Sve ekstremniji zimski vremenski uslovi u dijelovima SAD povezani su sa ubrzanim zagrevanjem Arktika, pokazali su rezultati najnovije studije.

Naime, naučnici su otkrili da je zagrevanje u tom regionu na kraju poremetilo kružni obrazac vetrova poznat kao polarni vrtlog, što je omogućilo da se hladnije zimsko vreme spusti na SAD, naročito tokom hladnog talasa u Teksasu u februaru ove godine, prenosi BBC.

Autori studije tvrde da će zagrevanje dovesti do još hladnijih zima na nekim lokacijama. Tokom protekle četiri decenije, satelitski zapisi su pokazali kako su sve više globalne temperature imale dubok uticaj na Arktik.

U studiji se navodi da je zagrevanje u ovom regionu daleko izraženije nego u ostatku sveta, što je uzrokovalo brzo smanjenje letnjeg morskog leda. Najnovija studija pokazuje da zagrijavanje na Arktiku ima značajan uticaj na zimsko vreme u Severnoj Americi i istočnoj Aziji.

- Tvrdimo da otapanje morskog leda na severozapadu Evroazije, zajedno sa pojačanim snežnim padavinama širom Sibira, dovodi do povećanja temperaturne razlike od zapada prema istoku širom evroazijskog kontinenta - objasnio je vodeći autor studije Džuda Koen sa Instituta za tehnologiju u Masačusetsu.

Autor: redportal.rs

#Globalno zagrevanje

#arktik

#hladnoća

#zime