Situacija je alarmantna

Vlasti australijske države Novi Južni Vels pozvale su stanovnike Sidneja da ostanu kod kuće.

Oni su upozorili da trenutno zaključavanje od 3 nedelje može biti produženo ako se ne stavi pod kontrolu najnoviji talas infekcija COVID-19, pošto izveštaji ukazuju na najveći porast lokalnih slučajeva u ovoj godini.

Stotine dodatnih policijskih patrola u Sidneju trenutno sprovodi mere gradskih vlasti uvedene zbog sprečavanja širenja infekcija visoko zarazne Delta varijante kojih sada ima ukupno više od 400 potvrđenih slučajeva.

- Novi Južni Vels suočava se sa najvećim izazovom od početka pandemije, a trenutno brojevi ne idu u dobrom smeru - poručila je premijerka Gledis Beredžiklijan, prenosi Rojters.

Ona je apelovala i na stanovnike da ne napuštaju svoje domove osim zbog prioritetnih potreba.

Vlasti su najavile da će pooštriti ograničenja u Sidneju od večeras i okupljanja ograničiti na 2 ljudi, kao i kretanje stanovnika na 10 km od njihovih kuća. Beredžiklijan je i odbacila bilo kakve sugestije o normalizaciji života dok su infekcije u porastu s obzirom na nisku stopu vakcinacije u Australiji.

- Ako odlučimo da živimo s virusom, dok je stopa vakcinacija 9 odsto, suočićemo se sa hiljadama i hiljadama hospitalizacija i smrti - naglasila je premijerka.

Australijski premijer Skot Morison danas je saopštio da će Fajzer povećati isporuku svoje vakcine protiv COVID-19 na oko milion doza nedeljno od 19. jula, što je trostruko više nego do sada, i da će čak 4,5 miliona doza za koje se očekivalo da stignu u septembru postati dostupne sledećeg meseca.

Autor: Tanjug

#Sidnej

#australija

#kovid

#upozorenje

#vlasti