Epidemiološka situacija je dobra

U poslednja 24 časa u Srbiji su zabeležena još 79 slučaja infekcije koronom, dok su, nažalost, preminule još 4 osobe, prenosi Mondo.rs.

Na respiratoru je 8 pacijenata.

Dan ranije bio je 74 slučaja infekcije koronom od 8.065 testiranih, dok su, nažalost, preminule još 4 osobe. Na respiratoru je bilo 11 pacijenata, a na bolničkom lečenju 288.

Delta soj korone stigao je ove nedelje u Srbiju, a virusolog i mikrobiolog dr Milanko Šekler objasnio je kako se to dogodilo. Uputio je i važnu poruku ljudima za koje smatra da se ponašaju nepažljivo.

- Igrom slučaja je epidemiološka služba naišla na obolele koji su mogli da budu sumnjivi, da su mogući nosioci delte. Ti uzorci su stigli kod nas, kolega je istog dana uradio analize i odmah smo objavili rezultate. Dva uzorka su u pitanju, nije to bilo neočekivano, ko zna da li su to bili prvi zaraženi tim sojem - rekao je on i dodao u kakvom su stanju:

- Sada ide hospitalizacija, jedan od njih će verovatno morati u bolnicu, a to su mladi ljudi. Ne znam kako da objasnim to što se desilo. A naravno, nevakcinisani su - rekao je on.

Direktor Kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji dr Marijan Ivanuša navodi da je trenutna epidemiološka situacija u Srbiji jako dobra i da to treba iskoristiti za vakcinaciju kako bi bili spremni na brzo širenje delta soja virusa koji se ovde tek pojavio. On kaže da prva 2 slučaja delta soja u Srbiji ne znači da ćemo sutra imati tešku epidemiju, ali i da situacija može da se pogorša.

- Trenutna epidemijska situacija u Srbiji je jako dobra, a to što se pojavio delta soj ne znači da će se pogoršanje dogoditi odmah, ali svakako situacija može da se pogorša u julu-avgustu. Videćemo, ja se nadam najboljem. Videli smo to u Ujedinjenom Kraljevstvu i u drugim evropskim državama, gde se delta soj proširio i gde se situacija pogoršala. Trenutno stanje u Srbiji je svakako jako dobro i to stanje treba iskoristiti za vakcinaciju kako bi bili spremni na brzo širenje delta soja jer vakcina je najbolja odbrana protiv te zaraze - navodi Ivanuša.

Autor: mondo.rs

#COVID-19

#Vakcina

#korona

#koronavirus

#vakcinacija