Svetske sile uzvraćaju optužbe

Insistiranje na teoriji kako je virus korona "procurio iz neke laboratorije" ne razlikuje se od laži o oružju za masovno uništenje u Iranu, saopštila je kineska ambasada u SAD.

Kineska ambasada osudila je najnovije pokušaje Amerike da se okrivi Kina za pandemiju kovida-19, ukazujući da se slično dogodilo kada je administracija tadašnjeg predsednika Džordža Buša promovisala lažne tvrdnje o oružju za masovno uništenje u Iraku za šta je bio odgovoran predsednik Sadam Husein.

Portparol ambasade Liu Pengju rekao je da je poreklo kovida i dalje predmet rasprave i istraživanja i da ga ne treba politizovati.

- Kampanja politizacije porekla virusa i klevetanja Kine ne razlikuje se od laži od pre 12 godina da Irak poseduje oružje za masovno uništenje - rekao je on, prenosi Raša tudej.

Portparol se ovde osvrnuo na „teoriju da je virus procurio iz laboratorije“, odnosno hipotezu da patogen koji uzrokuje kovid-19 nije nastao prirodno, već je proizvod produktivnih eksperimenata u laboratoriji za viruse u Vuhanu u Kini.

Pristalice ove teorije smatraju da je virus uspeo da umakne iz laboratorije, što je dovelo do razorne pandemije.

Ovu hipotezu o poreklu favorizovali su bivši američki predsednik Donald Tramp i njegova administracija. Američka štampa neprijateljski raspoložena prema Trampu tretirala je to u to vreme kao teoriju zavere i dezinformacije.

Autor: srna.rs

#Fauči

#kina

#korona

#labaratorija

#teorija zavere

#virus