Tviter je u maju počeo da stavlja upozoravajuće poruke na naloge koji iznose lažne informacije o koronavirusu.

Društvena mreža Tviter je ukinuo nalog virusologa Li Meng Jan koja tvrdi da je novi soj koronavirusa nastao u laboratoriji u Vuhanu. Profil je ukinut pre dva dana nakon što je doktorka ponovo optužila Kinu za proizvodnju i puštanje virusa.

- Nalog suspendovan. Tviter ukida naloge koje krši pravila ove mreže - piše na mestu gde je do pre nekoliko dana bio profil Li Meng Jan. Tviter nije komentarisao ukidanja naloga doktorke, a ne zna sa koji je tačno njen tvit bio sporan, piše Daily Mail .

Doktorka Jan je bivši istražiivač u Hong Kong u školi za javno zdravlje. Ona tvrdi je da je koronavirus "stvorio čovek" te da on nije nastao u prirodi.

- Naučni svet takođe ćuti, radi zajedno sa kineskom Кomunističkom partijom, ne žele da ljudi saznaju istinu. Zbog toga sam suspendovana, potisnuta. Ja sam meta kineske Komunističke partije i oni žele da ja nestanem - izjavila je doktorka.

Delimičnoj suzpenziji doktorkinih izjava pridružio se i Fejsbuk, koji je zabranio deljenje segmenata te emisije, zbog čega je kineska doktorka takođe optužila Fejsbuk za cenzuru. Razlog zbog kojeg se ovo se dogodilo je taj što je droktorka Jan ove nedelje objavila izveštaj za koji tvrdi da podržava njenu teoriju da su kineski naučnici koronu stvorili u laboratoriji - prenosi Daily Mail . Njene kolege naučnici su u rekli da je njen izveštaj neutemeljen i da nema nikakav kredibilitet jer izveštaj nije objavljen u naučnom časopisu i nema recenziju - što znači da ga nisu proveril i odobrili naučnici.

Ona je uspela da kontaktirala veliki broj ljudi, pa čak i one iz kineskog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti. Doktorka navodi da joj je prijatelj ispričao da se u Vuhanu pojavio nepoznati virus i da su primećeni slučajevi porodičnih klastera koji su pokazatelj prenosa sa čoveka na čoveka i da broj slučajeva eksponencijalno raste. Ona dalje tvrdi da su njene nalaze nadgledali nadležni i da su joj govori: "Ćuti i budi pažljiva."

- Upozorio me je: "Ne prelazi crvenu liniju. Upašćemo u probleme i nestaćemo." Takođe je otkrila je i da je Kina zabranila sprovođenje eksperimenata u inostranstvu, uključujući i one u Hong Kongu.

Autor: Daily mail / Red