Novodno je nekoliko članova laboratorije u Vuhanu bilo bolesno pre nego što su se prvi simptomi koronavirusa pojavili u tom kineskom gradu

Kina je danas odlučno demantovala pisanje Wall Street Journala koji je citirao američke obavještajne podatke prema kojima je nekoliko članova laboratorije u Vuhanu bilo bolesno pre nego što su se prvi simptomi koronavirusa pojavili u tom kineskom gradu 8. decembra 2019. godine.

Portparol ministarstva spoljnih poslova Džao Liđijan je rekao da je "potpuno netačno" da su trojica laboranata u Vuhanskom institutu za virusologiju bila bolesna na jesen 2019. godine. U tekstu Wall Street Journala se navodi da su, na osnovu obavještajnih podataka SAD, laboranti imali simptome koji su karakteristični za COVID-19 i sezonske bolesti.

- SAD nastavljaju da "pumpaju" teoriju da je virus procurio iz laboratorije. Da li zaista brinu o poreklu virusa ili samo pokušavaju da skrenu pažnju - zapitao je Džao.

On je takođe citirao izjavu Vuhanskog instituta iz marta 2020, u kojoj se navodi da institut nikada nije imao dodira sa COVID-19 pre 30. decembra 2019. godine. U odvojenom izvještaju CNN je danas citirao ljude koji su upoznati sa izveštajem, a prema kojem obaveštajne jedinice i dalje ne znaju od čega su laboranti bili bolesni.

- Na kraju dana ništa nije skroz jasno - rekao je za CNN jedan od izvora koji je imao uvid u izveštaj obaveštajne službe.

Autor: redportal.rs

#COVID-19

#Laboratorija

#kina

#koronavirs

#vuhan