Postoji mogućnost da je virus pobegao iz laboratorije u Vuhanu

Vrhovni šefovi obaveštajnih službi predsednika Bajdena tek treba da utvrde kako su se ljudi prvi put zarazili COVID-19, ali kažu da nisu isključili mogućnost da je pobegao iz laboratorije u kineskom Vuhanu.

- Apsolutno je tačno da obaveštajna zajednica ne zna tačno gde, kada ili kako je virus COVID-19 u početku prenesen - rekla je direktorka Nacionalne obaveštajne službe Evril Hajnis u sredu poslanicima tokom saslušanja obaveštajnog odbora Senata.

Nastavljamo da radimo na ovom pitanju i prikupljamo informacije i činimo najbolje što možemo da vam pružimo više inofrmacija u pogledu takvog scenarija - rekala je Hajnis.

Mogućnost da su kineski naučnici koji proučavaju koronaviruse u svrhe javnog zdravlja možda slučajno dozvolili da prirodni uzorak virusa pobegne iz laboratorije bila je teorija koja je prvi put pokrenuta tokom Trampove administracije. Napori predsednika Donalda Trampa da optuži Kinu za širenje virusa, izgledali su međunarodnoj zajednici rasno i ideološki pristrasno i doveli su do toga da se teorija brzo politizuje.

Takođe alternativnu teoriju, koju su naučnici opovrgli, a obaveštajna zajednica odbacila, da je virus mogao biti oružje. Uprkos kontroverzama, obaveštajna zajednica od prošle godine procenjuje mogućnost, iako naučno neverovatne, laboratorijske nesreće. Hajnisino svedočenje u sredu je do sada najjasnija i najjača potvrda tekuće istrage obaveštajne zajednice o ovoj teoriji.

Direktor CIA-e Vilijam Barns, bivši diplomata, rekao je da se slaže sa Hajnisovom i takođe kritikovao Peking zbog nedostatka transparentnosti.

- Jedina stvar koja je nama i našim analitičarima jasna je da kinesko rukovodstvo nije bilo potpuno predusretljivo ili potpuno transparentno u radu sa ili u pružanju originalnih kompletnih podataka koji bi pomogli da se odgovore na ta pitanja. Činimo sve što možemo, koristeći sve izvore koji su nam svima dostupni kako bismo to rasvetlilili - rekao je direktor CIA Vilijam Berns.

Autor: redportal.rs

#CIA

#Laboratorija

#koronavirus

#poreklo