Venecuela pati od humanitarne krize podstaknute ekonomskim kolapsom

Svetski program za hranu (WFP) Ujedinjenih nacija i venecuelanski zvaničnici saopštili su da su postigli dogovor o snabdevanju hranom školske dece u južnoameričkoj zemlji koja pati od humanitarne krize podstaknute ekonomskim kolapsom.

Program će ove godine obuhvatiti 185.000 dece u zemlji pogođenoj krizom, a cilj mu je da se proširi na oko 1,5 miliona do kraja školske 2022 - 2023. godine, navodi se u saopštenju WFP-a. Pothranjenost dece povećala se u Venecueli kako je ekonomija nekada napredne zemlje propadala.

- Ovo je prvi korak ka nizu ambicioznih projekata koji će pružiti podršku u hrani svim venecuelanskim narodima - rekao je predsednik Venecuele Nikolas Maduro u obraćanju iz predsedničke palate Miraflores emitovane na državnoj televiziji, gde je gostovao izvršni direktor Svetskog programa za hranu. Takođe je bio prisutan i Dejvid Bizli.

Grupe za humanitarnu pomoć dugo su pritiskale Madurovu vladu da dozvoli WFP-u da distribuira pomoć u hrani u Venecueli. Politička opozicija optužuje Madurovu vladu, koju naziva diktaturom, da državnu pomoć u hrani uslovljava političkom lojalnošću, tvrdnjom koju Maduro negira.

- Hvala vam što ste nam dozvolili da budemo nezavisni i da ne dozvolimo da bilo ko od našeg rada bilo ko politizuje - rekao je Bizli. Ranija izjava WFP-a rekla je da su škole "najprikladnija platforma" za "dosezanje zajednica na nezavisan način".

Bizli se takođe sastao sa venecuelanskim liderom opozicije Huaonom Gvaidom i ambasadorima nekoliko evropskih zemalja, navodi se u tvitovima Gvaida i francuskog ambasadora.

Sporazumu su pozdravili venecuelanski humanitarni radnici i aktivisti.

- Ovaj sporazum sa WFP-om o započinjanju operacija u Venecueli je od vitalnog značaja - napisao je na Tviteru Felicijano Rejina, predsednik grupe za pomoć Accion Solidaria sa sedištem u Karakasu koja se fokusira na lečenje HIV-a / AIDS-a i druge medicinske olakšice.

Autor: redportal.rs

#Kriza

#Venecuela

#deca

#hrana