Čovečanstvo umesto globalnog zagrevanja čeka malo ledeno doba

Čovečanstvo umesto globalnog zagrevanja čeka malo ledeno doba, rekao je akademik Genadij Matišov, naučni direktor Južnog naučnog centra Ruske akademije nauka.

Prema naučniku, toplom periodu na Arktiku je došao kraj, a klima se okrenula na stranu hladnog ciklusa.

- Pre četiri godine bio sam na Severnom polu. Stojite tamo krajem avgusta - u ledu, snegu, okružen belim medvedima - i mislite: želeo bih da se okupim ovde bar na jedan dan pristalica globalnog zagrevanja - rekao je Matishov u intervjuu ruskim novinama.

Naglasio je da bi se, da su pobornici teorije globalnog zagrevanja bili u pravu, led na Arktiku već otopio. Matišov je istakao da je klima ciklična, ali da je sada zahlađenje, a ne zagrevanje. O tome svedoči neravnoteža klime u evropskom delu Rusije: hladne zime, suše, požari, intenzivne padavine.

Dodao je da prošlogodišnja neobično topla zima u centralnoj Rusiji ne bi trebalo da zbunjuje. Naučnik je primetio da su tokom istog perioda mrazevi pokrivali Severnu Ameriku, a snežnih padavina bilo je i na Bliskom Istoku.

- Idemo ka Malom ledenom dobu. Ali to će doći za hiljade godina. Takve promene nisu primetne za ljudski život, samo za ere - zaključio je naučnik.

Ranije u februaru, Oleg Pokrovski, profesor Ruskog državnog hidrometeorološkog univerziteta, upozorio je Ruse na predstojeće globalno zahlađenje.

Autor: redportal.rs

#Ledeno doba

#hladnoća

#zima