Od 83 miliona ljudi, 2,3 miliona je do sada primilo vakcinu

Nemačka naručuje vakcine za 2022. godinu u slučaju da budu potrebne kako bi se održao imunitet stanovništva protiv koronavirusa, najavio je ministar zdravlja Jens Špan.

Špan je govorio o progresu koji je napravljen u nabavci i administriranju vakcina i napomenuo je da je 2,3 miliona Nemaca primilio vakcinu do sada.

Evropske vlade se suočavaju sa brojnim kritikama zbog nabavke i produkcije vakcina s obzirom na činjenicu da su proizvođači poput AstraZeneke, Fajzera i Moderne objavili da će smanjiti isporuku vakcina u narednom periodu.

Nemačka je kao najveća evropska ekonomija doživela ozbiljan udar sa drugim zaključavanjem koje je bilo uvedeno u novembru. Iz tog razloga nemačka javnost u velikoj meri gleda na države koje velikom brzinom sprovode vakcinaciju svog stanovništva poput Sjedinjenih Država, Velike Britanije i Izraela.

Trenutno naručujemo vakcine za 2022. godinu kako bi u tom trenutku imali bar određene količine. Niko ne zna da li ćemo u tom trenutku morati da povećamo nabavku. Ako ne budu bile potrebne to će biti dobro, ali ako budu bile potrebne, važno je da ih imamo kod sebe.

Koliko je situacija u Nemačkoj tenzična govori i to da brojni predsednici regionalnih vlada kritikuju federalnu vlast i to pred bitne sastanke sa predstavnicima Evropske unije i farmaceutskih kompanija.

Autor: redportal.rs

#Nemačka

#Vakcina

#koronavirus