Naučnoistraživački brod od 1,5 miliona evra

Kompanija Navar Incorporated iz Tivta razvila je, na inicijativu Sektora za hidrografiju Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore (SHO), projekat višenamenskog manjeg naučnoistraživačkog broda koji bi, ukoliko se država opredijeli da sredstvima iz IPA fondova uđe u njegovu realizacju, bio izgrađen u Tivtu za potrebe SHO i Insitituta za biologiju mora iz Kotora (IBMK).

Brod dužine 15 metara i deplasmana 22 tone konstruisali su inženjeri brodogradnje i vlasnici Navara, Božo i Antonio Zgradić i njihov kolega Miroslav Orlov, na osnovu zahteva potencijalnih naručilaca iz SHO i IBMK. Navar 50 kako je zvanična oznaka ovog modela, jeste stakloplastični brod poludeplasmanske forme trupa, pogonjen sa dva dizel-motora snage po 480 konja, a sa kojima postiže maksimalnu brzinu od 18 čvorova.

Brod je namenjen za naučnoistraživačke misije u obalnim vodama i na otvorenom moru, prikupljanje bioloških, fizičko-hemijskih, okeanografskih i hidrografskih podataka, kao i podršku prilikom operacija saniranja zagađenje, odnosno operacija traganja i spasavanja na otvorenom moru.

Za jednodnevno krstarenje brod može primiti do 10 osoba, dok više dana na njemu mogu boraviti 3 osobe. Poseduje 2 tanka za gorivo kapaciteta 2.600 litara i tank od 215 litara pitke vode, potpuno je klimatizovan, a zbog specifične namene u kojoj bi se koristiti, biće opremljen i posebnim žiroskopskim stabilizatorom Seakeeper koji značajno umanjuje valjanje i posrtanje broda na talasima.

Predviđeno je da Navar 50 bude opremljen modernom sigurnosnom, navigacionom, i komunikacionom elektronskom opremom, kao i hardverom za naknadnu dodatnu ugradnju specifične naučnoistraživačke opreme, a na sebi će nositi i tender - gumenjak dužine 3,2 metra sa vanbrodskim motorom.

Pedračunska vrednost ovog broda je nešto manje od 1,5 miliona evra, a bio bi nabavlljen sredstvima koje Crna Gora do kraja naredne godine treba da dobije iz evropskih fondova.

Autor: redportal.rs

#Crna Gora

#Nauka

#brod