Ostaje upamćen kao jedna od najkreativnijih ličnosti moderne novosadske kulturne scene.

Muzičar Predrag Peđa Vranešević preminuo je danas u Novom Sadu u 76. godini, prenosi Informer.rs.

Predrag Peđa Vranešević, poznat je po radu u sastavu "Laboratorije zvuka", koju je osnovao sa bratom Mladenom, a njihov hit "Skakavac mi zašao u rukavac" se i dan danas rado sluša.

Ostaje upamćen kao jedna od najkreativnijih ličnosti moderne novosadske kulturne scene, koja se formirala tokom šezdesetih i sedamdesetih, inspirisana podjednako popularnom muzikom svog doba i avangardnom umetnošću. Njegov veliki opus obuhvata inovativnu rok, filmsku i pozorišnu muziku, kao i scenska dela.

Manje je, pak, poznato da je Predrag Peđa Vranešević (rođen 27. maja 1946. u Novom Sadu) tokom svoje plodne karijere – sam ili kroz kreativnu saradnju s bratom – snimio muziku za preko stotinu pozorišnih predstava i više od dve stotine filmova i TV serija. Tokom studija athitekture u Beogradu, sredinom šezdesetih godina prošlog veka, bio je i član bit sastava The Best Nothing, koji je imao tu čast da nastupi na prvoj beogradskoj Gitarijadi, održanoj na Sajmištu, a po povratku u Novi Sad radio je kao filmski kritičar u studentskom listu “Index”, te kao filmski urednik na Tribini mladih. Paralelno s muzikom, bavio se i konceptualnom umetnošću u grupi KOD, s kojom je nastupio na Sedmom bijenalu mladih umetnika u Parizu (1971). Svakako vredni pomena jesu i pet nastupa u londonskom teatru Instituta savremenih umetnosti, u avgustu 1984. godine, gde je izveo svoj muzičko-scenski spektakl “Uzjahati konje Svetog Marka”.

pročitajte još

POŽAR U ZGRADI NA KEJU!

Autor: informer.rs

#Muzika

#NOVI SAD

#predrag

#preminuo

#vranesevic