Fotografije su takve da mogu biti poslate i najvećim puritancima, bez bojazni da će biti pogrešno protumačene.

Protiv profesora FDU i građanskog aktiviste Nenada Prokića radnoj grupi FDU protiv nasilja stiglo 5 prijava za seksualno i drugo uznemiravanje. Prokić tvrdi da ga je jedna studentkinja prijavila jer je bila nezadovoljna ocenom.

FDU je odlučio da podrži mlade glumice i omogući studentima da radnoj grupi prijave ukoliko su biti meta zlostavljanja. Primljeno je 12 prijava, od kojih su se čak pet odnosile na profesora Prokića. Optuženi Prokić je za Kurir izjavio:

Ne sećam se kome sam slike hteo da pošaljem, svakako ne koleginici koja me prijavljuje, ali fotografije su takve da mogu biti poslate i najvećim puritancima, bez bojazni da će biti pogrešno protumačene. Poruke redovno brišem za sebe, pa sam ih verovatno odmah obrisao i ne videvši da sam slike poslao na pogrešnu adresu, a pretpostavljam da provajder automatski briše posle pola godine. Jer ja za sebe već obrisane poruke ne mogu kasnije da brišem za drugoga.

Prokić navodi da su profesori navikli studente da ih kontaktiraju "kad god im to padne na pamet".

Kako fakultet od profesora očekuje da privatnim sredstvima komunikacije drže nastavu i konsultacije, i kako smo navikli studente da s nama kontaktiraju kad god im to padne na pamet, ovakve greške se i mogu očekivati. A pošto se ne nadam da će mi fakultet obezbediti službeni kompjuter i službeni telefon usred izvikane sveopšte digitalizacije, od dana primanja prijave studenti više neće imati mogućnost da sa mnom komuniciraju preko mog privatnog telefona, ni tokom raspusta, ni tokom školske godine. Tako ćemo izbeći sve Vajber anksioznosti. Mogu da komuniciraju sa mnom preko studentske službe ili preko mejla, ako mi potvrde da nisu anksiozni .

Profesor FDU Nenad Prokić se potom izvinio koleinici.

Duboko se izvinjavam koleginici za šok koji je doživela zbog slika sa javne plaže mojom trapavošću. Studentsko-profesorski odnos je inače, izuzimajući pogrešno slanje slika sa plaže, bio sasvim korektan, što se i vidi u njenoj prijavi. Izjava se tiče ispaštanja koje se odnosi na pravilo da se glavni predmet polaže u junu, i na tome je insistirala komisija, a ne ja kao mentor. Ne možeš dobiti najvišu ocenu ako obaveze nisi izvršio na vreme, tako je barem na dramaturgiji. Ispaštanje se sastojalo u tome da je dobila ocenu manje zbog zakašnjenja, dakle, ispaštala je s devetkom, ako se dobro sećam.
Pristojne slike s javne plaže ne mogu da budu razlog za anksioznost trezvenim osobama, a drugih razloga nema. Pritom se prenebregava činjenica da je studentkinja sa mnom, zato što obaveze iz glavnog predmeta nije obavila na vreme, drsko kontaktirala na privatni telefon u vreme raspusta i godišnjeg odmora i našla me je na plaži. Od toga je pa meni zapretila anksioznost i, eto, u tom svom predanksioznom stanju sam napravio grešku u slanju poruke tokom letnje opuštenosti. Na anonimne i nezavedene prijave ne mogu da dam komentar jer se one i ne daju na uvid.

Autor: Kurir / Blic

#fdu

#prijave

#prokić