Švajcarski vojni nož jedan od najpozantijih na svetu

"Nikada ne napuštajte planetu bez njega." To je ono što je kanadski astronaut Kris Hedfild jednom napisao o švajcarskom nožu koji proizvodi Viktorinkos u svojoj knjizi Vodič astronauta za život na zemlji. Uzvišene reči za divan mali alat.

Švajcarski vojni nož je džepni nož sa više alata koji proizvodi Viktorinkos. Izraz "švajcarski vojni nož" američki vojnici su skovali posle Drugog svetskog rata zbog poteškoća koje su imali u izgovaranju "Offiziersmesser", nemačkog imena (Oficirski nož). Originalno ime noža bilo je Schveizer Offiziers-und Sportsmesser, a kasnije  Schweizer Offiziersmesser.

Model 1890, prvi švajcarski vojnički nož koji je proizvela kompanija Vester & Co. Solingen. Tokom kasnih 1880, švajcarska vojska je odlučila da kupi novi džepni nož za svoje vojnike. Ovaj nož je trebao biti pogodan za upotrebu u vojsci pri otvaranju konzervirane hrane i rastavljanju švajcarske servisne puške Schmidt-Rubin, koja je za montažu i demontažu zahtevala odvijač.

Foto: Wikipedia.org

U januaru 1891. nož je dobio zvaničnu oznaku Modell 1890. Nož je imao sečivo, razvrtač, otvarač za konzerve, odvijač i držače izrađene od tamnog hrastovog drveta za koje neki kažu da je kasnije delimično zamenjeno drvetom ebanovine. U to vreme nijedna švajcarska kompanija nije imala potrebne proizvodne kapacitete, pa je početna porudžbina za 15.000 noževa poslata kod nemačkog proizvođača noževa Vester & Co. iz Solingena, Nemačka. Ovi noževi su isporučeni u oktobru 1891. godine.

Godine 1891. Karl Elzener, tada vlasnik kompanije koja je proizvodila hiruršku opremu, krenuo je u proizvodnju noževa u samoj Švajcarskoj. Krajem 1891. godine Elzener je započeo proizvodnju noževa Modell 1890, u direktnoj konkurenciji sa kompanijom Solingen. Time je pretrpeo finansijske gubitke, jer je Vester & Co uspeo da proizvede noževe po nižoj ceni. Elzener je bio pred bankrotom kada je 1896. godine razvio poboljšani nož, namenjen za upotrebu od strane oficira, sa alatima pričvršćenim na obe strane drške pomoću posebnog opružnog mehanizma, omogućavajući mu da pomoću iste opruge drži na isom mestu. Ovaj novi nož je patentiran 12. juna 1897. godine, sa drugim, manjim sečivom, vadičepom i drškama od drvenih vlakana, pod imenom Schveizer Offiziers- und Sportmesser (švajcarski oficirski i sportski nož). Iako švajcarska vojska nije naručila nož, on je uspešno plasiran na međunarodno tržište, vraćajući Elzenerovu kompaniju iz bankrota.

Elzener je pomoću švajcarskog grba identifikovao svoje noževe počev od 1909. godine. Uz male izmene, ovo je i dalje logo kompanije. Takođe 1909. godine, smrću majke, Elzener je u njenu čast nazvao svoju kompaniju Victoria, po njenom imenu.

Godine 1893. Paul Boechat & Cie, sa sedištem u Delemontu u francuskom govornom području Jura, započela je prodaju sličnih proizvoda. Njegov generalni direktor, Teodor Venger, stekao je kompaniju i preimenovao je u Venger Company.

Švajcarska vlada je podelila ugovor između Viktorinoksa i Vengera, naručivši polovinu potrebinh noževa od svakoga. Elzenerov sin Karl preimenovao je kompaniju 1921. u Viktorinoks, dodajući skraćenicu "inoks" , francuski izraz za nerđajući čelik koji su počeli da koriste te godine, originalnom imenu. Tokom 1961–2005, džepne noževe izdate švajcarskoj vojsci proizvodili su isključivo Viktorinoks i Venger. Godine 2005. Viktorinoks je otkupio kompaniju Venger, ponovo postajući jedini dobavljač noževa za švajcarsku vojsku.

Švajcarski vojnički nož je široko poznat po veoma oštroj oštrici, kao i po raznim alatima, kao što su odvijač, otvarač za konzerve i mnogi drugi. Ovi dodaci su smešteni u dršci noža. Drška je obično crvene boje i karakteriše je Viktonoksov ili Vengerov krst, ili, za potrebe švajcarskih oružanih snaga, grb Švajcarske.

Autor: redportal.rs

#nož

#Švajcarska vojska

#Švajcaski vojni nož