Simo Antonić bio svetski šampion u rvanju

Jedan od vrhova planinskog masiva planine Ozren naziva se Glog, sa nadmorskom visinom od 1.460 metara. Sa severne strane Gloga nalazi se Vučija Luka, a sa južne Hreša (nekad Reša). Na jugozapadnoj strani Gloga iznad naselja Stara Hreša, nalazi se uvek osunčana Velika njiva i Antonića ograda sa prelepim pogledom na Sarajevo.

To je imanje na kom se nalazi ruševina i temelji nekadašnjeg doma našeg, a svetskog šampiona Sime Antonića. Antonići su pre Prvog svetskog rata sa Hreše odselili u Bogoviće, a potom i na Ravnu Romaniju. Vode poreklo od Boje, pa ih stari ljudi zovu još i Bojići.

Foto: Katera

U jeku svetske slave Sime Antonića mnogi su pisali o njemu pa i SRPSKI SOKO - list za sokolske stvari kako se tada zvao. Drugi broj ovog lista iz 1908. godine u izdanju Štamparije Janković iz Karlovaca, pored uobičajenih vesti u ovom izdanju imao je i jedan tekst posvećen Simi Antoniću i jednoj od njegovih borbi kojom je postao svetski šampion u rvanju.

Međunarodna rvačka utakmica. U drugoj polovini julija m. o. g. završila se u Beču posle borbe od 40 dana V. velika međunarodna utakmica u rvanju, za koju je bila određena nagrada od 10.000 kruna i u kojoj su učestvovali najznamenitiji svetski rvači, među njima dotle nepobeđeni svetski šampijon Koh (Nemačka). Kod poslednjeg rvanja borili su se Koh i Simo Bojić Antonić, Srbin iz Reše kraj Sarajeva. Posle uporne borbe od 1 sata 18 min. 47 sek. pobedio je Srbin Antonić, koji je tom pobedom dobio naslov "svetski šampijon u rvanju". Drugu nagradu dobio je Nemac Koh, treću Šters (Belgija), a četvrtu Štajnbah iz Beča. Koh je položio 3000 K i pozvao Antonića na meč (match), i Antonić je položio 3000 K i prihvatio borbu s izjavom, da će se triputa s Kohom rvati, pa ako samo jedanput pobedi Koh, da mu daje svoj polog. Isto je tako Štajnbah izazvao Štersa

Sudbina ovog gorostasa od 137 kg i preko dva metra visine je tužna i nerazjašnjena do kraja. Simo je desetak godina vladao svetskim tronom u rvanju, a niko od konkurencije nije uspevao da ga pobijedi.

Pouzdano se zna samo da je ubijen neposredno pre početak jednog velikog takmičenja u Marseju. Prema jednoj verziji priče, koja se prenosi sa kolena na koleno, otrovali su ga. Prema drugoj verziji, na borilište je utrčao neki Bugarin i izbo ga nožem. Obzirom da je postradao relativno mlad, nije se stigao ni oženiti, pa nema svojih potomaka.

Autor: redportal.rs

#Hreša

#Rvanje

#Simo Antonjić

#Šampion