Vrste koje su smatrane nestalim ponovo pronađene

Ove godine su naučnici pronašli životinje za koje se skoro čitav vek smatralo da su izumrle. Među ponovo otkrivenim vrstama su vodozemci, gmizavci, pa čak i sisari. Neke čak nisu primećeni na udaljenim i teško dostupnim mestima, već pored ljudskih staništa.

Naučnici su poslednji put uživo videli madagaskarskog kameleona Furcifer voeltzkovi 1913. godine. Tada je nemački herpetolog Oskar Betger napravio nekoliko slika retkog guštera i dopunio opis koji je dao 1893. godine. Posle toga, svi pokušaji zoologa da pronađu gmizavca završili su neuspehom. Do kraja veka proglašen je izumrlim. Međutim, neki stručnjaci bili su skloni da veruju da ova vrsta uopšte ne postoji i pogrešno su je zamenjivali sa drugim kameleonom - Furcifer labordi.

IZVOR: YT / David Prötzel

Da bi razrešili problem, istraživači iz Zoološke državne kolekcije u Minhenu organizovali su naučnu ekspediciju na Madagaskar. Nedelju dana su neuspešno istraživali najudaljenija mesta u provinciji Mahadžanga na severozapadu ostrva - tamo je Betger pre više od sto godina prvi put primetio kameleona. Međutim, neuhvatljivi gušteri nisu pronađeni u teško dostupnim šumama, već u velikoj bašti hotela, u kojoj su boravili članovi ekspedicije.

Naučnici su posmatrali tri muškarca i petnaest ženki Furcifer voeltzkovi, koje su videli prvi put. Manji su i češće menjaju boju. Genetska analiza uzoraka uzetih od tri guštera pokazala je da, iako su povezani sa Furcifer labordi različita su vrsta.

Još uvek je teško proceniti veličinu populacije. Činjenica je da ovi gušteri žive vrlo malo - manje od godinu dana. Prema naučnicima, mladunci se izležu u oktobru-novembru, brzo rastu, razmnožavaju se, a početkom maja već umiru, ostavljajući za sobom gomilu jaja.Ovo, inače, objašnjava zašto retki gmizavac nije zapeo za oko stručnjacima više od stotinu godina. U oktobru na Madagaskaru počinju kiše, koje nagrizaju puteve do njegovih staništa. Kada sušna sezona zahvati ostrvo i kada je lako doći do Mahadžangija, svi odrasli su obično već mrtvi.

Ove godine je ponovo otkrivena Somalijska surlasta rovčica (Elephantulus revoilii), mali sisar, koji, kako se ispostavilo, još uvek živi na severoistoku Afrike. Životinja se skoro pola veka smatrala izumrlom i čak je bila uključena u spisak 25 najtraženijih vrsta.

Foto: Wikipedia.org

Sve što se znalo o surlastoj rovčici rezultat je studije 39 primeraka uzetih u Somaliji s kraja 19. veka. Poslednji primerak pao je u ruke zoologa 1973. godine. Nakon toga, ni živih ni mrtvih rovčica ove vrste, istraživači se nisu sreli. U potrazi za misterioznom životinjom 2019. godine grupa na čelu sa američkim zoologom Stivenom Heritageom otišla je u Afriku. Nisu se usudili da uđu u Somaliju, gde je sada građanski rat, i sreću su okušali na teritoriji svog suseda Džibutija. Prirodni uslovi u ovoj zemlji su slični onima u Somaliji.

Istraživači su postavili preko hiljadu zamki na različitim mestima i čekali. Strpljenje se u potpunosti isplatilo - pet mužjaka i tri ženke somalijske rovčice zagrizlo je na mamac. Sudeći po prikupljenim podacima, somalijski skakači ne samo da nisu izumrli, već i vrlo brojni. Pored toga, genetska analiza pokazala je da oni ne pripadaju rodu Elephantulus. Prema istraživačima, trebalo bi ih odvojiti u zaseban rod - po svoj prilici, odvojili su se od ostalih članova porodice pre više od 20 miliona godina.

Ove godine sreću su imali i čileanski zoolozi. Na proleće je grupa naučnika sa katoličkog univerziteta Temuko otputovala u pustinju Atakama u nadi da će pronaći Hallovu minijaturnu vodenu žabu (Telmatobius halli). Niko je nije video od 1935. godine - tada je američki istraživač Frenk Gregori Hal uhvatio šest ženki, fotografisao ih i opisao vrstu. Kasnije su istraživači nekoliko puta mislili da su pronašli istog misterioznog vodozemac ali ispostavilo se da su drugih vrsta.

Foto: Wikipedia.org

Sada su herpetolozi primetili nekoliko odraslih i punoglavca Telmatobius halli u vreloj pustinji Atakama, na nadmorskoj visini od preko tri hiljade metara. Poređenje pronađenih žaba sa Holovim fotografijama potvrdilo je da je reč o istoj vrsti.

Prema naučnicima, ove životinje su isključivo vodene. Ako izvori nestanu, oni će odmah izumreti. Zbog toga istraživači predlažu da se toj vrsti dodeli status ugrožene vrste i zaštiti njeno stanište.

Do 2020. godine, novogvinejski pevački psi takođe su se smatrali izumrlima u divljini. Spolja su slični australijskom dingu, samo manji. Imaju neobične glasove - podsećaju na mešavinu vučjeg zavijanja i pevanja kitova. Danas se ovi predatori mogu videti samo u zoološkim vrtovima. Ukupno je oko 300 jedinki u zatočeništvu, a većina pati od posledica usko povezanog ukrštanja.

Međunarodni tim istraživača uspeo je da pronađe populaciju predaka pevačkih pasa u planinama na zapadu Nove Gvineje. Naučnici su o njihovom postojanju saznali još 2016. godine, ali su mislili da imaju posla sa drugom podvrstom. Tek sada je moguće uzeti uzorke krvi od tri odrasle jedinke i izolovati DNK od njih.

Foto: Wikipedia.org

Ispostavilo se da predatori koje su primetili istraživači na Novoj Gvineji pripadaju istoj evolutivnoj grani kao i pevajući psi - njihovi genomi su se poklapali sa 72%. Autori rada sugerišu da su savremeni pevački psi potomci malog broja jedinki koje su pripadale istoj populaciji kao i preci grabežljivaca pronađenih u planinama na zapadu Nove Gvineje. Istina, usko srodnim ukrštanjem izgubili su značajan deo genetske raznolikosti.

Autor: redportal.rs

#Izumrle vrste

#Kameleon

#Vrste

#pas

#Žaba

#životinje