Veliki glumac sa nesvakidašnjom životnom pričom

Na današnji dan 2021. godine preminuo je srpski pozorišni, filmski i televizijski glumac Vlastimir Vlasta Velisavljević.

Rođen je 28. jula 1926. godine u Beogradu. Pohađao je Osnovnu školu Kralj Aleksandar I u Dečanskoj ulici (danas zgrada Muzičke škole Mokranjac), a rastao je na Dorćolu. Sa umetnošću se susreo zahvaljujući ruskoj grofici Miškin, kod koje je njegov otac radio kao hauzmajstor, te ga je ona upoznala sa operskim pevačem Šaljapinom, od koga je dobio 2 karte za operu Musorgskog u Kolarcu, što je na njega ostavilo snažan utisak.

Još kao dečak je počeo da se bavi glumom, tačnije od 1938. godine, kada je nastupao u pozorištu Roda, koje je osnovana i vodila Margita Gita Predić, kćerka Branislava Nušića. Takođe, prodavao je Politiku na ulici, kako bi zaradio novac.

Drugi svetski rat proveo je u Beogradu, a njegovo prvo sećanje na rat bilo je kada su Nemci odveli njegovog druga Jevrejina u kamion i potom u logor, iz koga se nije vratio. I Vlasta je uhapšen 1943. godine i odveden u logor Dortmund Herde, odakle je uspeo da pobegne.

I posle rata se našao u zatvoru, tačnije na Golom otoku, zbog pokušaja da ilegalno napusti zemlju i pobegne u Ameriku, ali i zato što su kod njega pronađene zabranjene ruske knjige. Tada je bio student Akademije za pozorišnu umetnost u Beogradu, a bio je u klasi Mate Miloševića sa Oliverom Marković, Đuzom Stojiljkovićem, Predragom Lakovićem...

Njegova najpoznatija pozorišna uloga jeste u predstavi Buba u uhu, koju je igrao preko 1.600 puta. Bio je veliki navijač Crvene zvezde. Igrao je u 45 filmova, 61 televizijskom filmu i 57 serija.

IZVOR: YT / Pink.rs

Autor: redportal.rs