Publika ga pamti kao Šćepana Šćekića i Čerčila

Na današnji dan 2006. godine preminuo je srpski pozorišni, filmski i televizijski glumac Danilo Lazović.

Lazović je rođen 1951. godine u Brodarevu. Gimnaziju je završio u Priboju i 1974. godine je diplomirao na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu. Na filmu je prvi put pojavio 1973. godine, dok je prvu zapaženu ulogu imao dve godine kasnije u seriji Otpisani. Brzo je prepoznat kao talentovan glumac, pa su tako usledile brojne filmske uloge.

Publika ga najviše pamti po ulozi Šćepana Šćekića u televizijskoj seriji Srećni ljudi, koja je emitovana sredinom devedesetih godina, ali i kao Bogoljuba Gagića Čerčila iz serije Porodično blago.

Do 2001. godine bio je član ansambla Narodnog pozorišta u Beogradu, mada je igrao i u Ateljeu 212 i Zvezdara teatru

Bio je angažovan u ratovima devedesetih godina kao instruktor dobrovoljaca, a često je odlazio i u Republiku Srpsku. Bio je član Međunarodnog odbroa za istinu o Radovanu Karadžiću, a govorio je i na mitingu Srpske radikalne stranke. Kao ubeđeni monarhista se zalagao za uvođenje veronauke kao obaveznog predmeta u školama.

Preminuo je od infarkta na svom imanju ispod Avale. Po njegovoj želji, umesto posmrtnih govora sa razglasa je pušten monolog vladike Nikolaja Velimirovića o Kosovskom zavetu cara Lazara. Sahranjen je na Topčiderskom groblju, a opelo je služio mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

IZVOR: YT / Miha

Autor: redportal.rs