Publika ga pamti kao Prleta, Flojda, Urketa...

Na današnji dan 2016. godine preminuo je srpski glumac Dragoslav Gaga Nikolić.

Dragan Nikolić je rođen 20. avgusta 1943. godine u Beogradu i odrastao na Crvenom krstu. Upisao je Četrnaestu beogradsku gimnaziju, ali se prebacio u Drugu ekonomsku školu i već u drugom razredu polagao prijemni ispit za Akademiju za pozorište, film, radio i televiziju, koju upisuje sa 17 godina kao najmlađi student.

Od 1969. godine je bio u vezi sa glumicom Milenom Dravić. Venčali su se 1972. godine u pauzi snimanja jednog filma, a kuma im je bila Jelisaveta Seka Sablić.

Na filmu se prvi put pojavio 1964. godine, dok je prvu glavnu i zapaženu ulogu imao u filmu Kad budem mrtav i beo iz 1967. godine. Publiku je definitivno osvojio ulogama Flojda u Nacionalnoj klasi, Prleta u Otpisanima i Urketa u Poslednjem krugu u Monci.

Dobitnik je Oktobarske nagrade grada Beograda, Zlatne arene u Puli, Nagrade Car Konstantin, drugih glumačkih priznanja, ali i Zlatne medalje za zasluge. Preminuo je na Vojnomedicinskoj akademiji nakon duge i teške bolesti. Sahranjen je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Autor: redportal.rs