Sporna pesma nastala oko 1880. godine

Zbog nastupa u Nikšiću za Srpsku novu godinu, pevač i guslar Milomir Miljanić pozvao je na informativni razgovor.

Iz Uprave Centra za bezbednost u Nikšiću dobio je telefonski poziv povodom izvođenja pesme Od glave Zete do grada Spuža, koja je nastala oko 1880. godine, a koju je Miljanić snimio 1991. godine.

Ja sam pevao pesme posvećene našem Kosmetu, Crnoj Gori, moje pesme koje se naslanjaju na našu nacionalnu kulturu. U pitanju je istorijska tema. Pesma je nastala negde oko 1880. godine. Ta odsudna bitka 1876. godine na Vučjem dolu je definitivni poraz Osmanske imperije. Bitka kod Spuža, kod sela Martinići, definitivni obračun sa turskom imperijom i od toga perioda Crna Gora postaje slobodna teritorija i prisajedinjuje Nikšić, Spuž, Kolašin, Bar, Ulcinj, Plav i Gusinje.

Miljanić je policijskom službeniku rekao da je trenutno u Beogradu, ali će biti dostupan kad god bude u Crnoj Gori, ukoliko mu ne zabrane ulazak.

Vidim osuli paljbu po mom prijatelju Marku Kovačeviću koji je gradonačelnik, jedan sjajan mladi čovek koji je više uradio za dve godine nego ovi za 30 godina.

Istakao je i da je u Crnoj Gori rođen, mada nema državljanstvo, premda se istog nije odrekao, kao i da se Srbi kao najbrojnija nacionalna zajednica u Crnoj Gori nalaze pod diskriminacijom:

Nadam se da će Srbi u Crnoj Gori napokon dobiti status nacionalne zajednice koji je primeren standardima današnje civilizacije i današnjeg sveta, pošto vidim da su te standarde primenili ostalim nacionalnim zajednicama, a svakako Srbima kao najbrojnijoj zajednici mnogo toga fali. Ja sam rođen u Crnoj Gori, odrastao tamo, imam svoju kuću i svoja imanja. Nemam državljanstvo, iako ga se nisam odrekao. Niti mogu da dobijem crnogorski pasoš, iako sam to tražio. Ne znam iz kog razloga, verovatno smo mi građani drugog reda.
View this post on Instagram

A post shared by Миломир Миљанић Миљан 🇷🇸 (@milomirmiljanic)

IZVOR: IG / @milomirmiljanic

Autor: redportal.rs