Dobri šef režisera Fernanda Leona de Aranoa je najbolja evropska komedija 2022.

Film Trougao tuge režisera Rubena Ostlunda je na 35. svečanoj dodeli Evropskih filmskih nagrada, održane u Rejkjaviku, proglašen najboljim evropskim filmom 2022. godine, javlja Anadolija.

Za nagradu Evropskih filmskih nagrada osim Trougla tuge takmičili su se filmovi Alcarràs, Blizu, Sveti pauk i Corsage.

Ruben Ostlud je proglašen evropskim režiserom godine. Švedski režiser je takođe osvojio nagradu za evropskog scenaristu godine.

Luksemburška umetnica Viki Krips, osvojila je nagradu za najbolju glumicu 2022. godine za ulogu u filmu Corsage, a nagradu je posvetila svim ženama u svetu čiji se glas treba čuti.

Najboljim evropskim glumcem proglašen je hrvatski glumac Zlatko Burić za ulogu u filmu Trougao tuge koji je na prestižnu nagradu čekao dugo godina.

- Toliko godina sam pokušavao, lepo ju je imati sada. Neverovatna grupa Trougla tuge dala mi je toliko moći. Želim da se zahvalim svim svojim prijateljima sa kojima sam počeo da igram u pozorištu u Jugoslaviji, verujem u kolektivni rad - poručio je Burić.

Dobri šef režisera Fernanda Leona de Aranoa je najbolja evropska komedija 2022.

Palestinski režiser Elia Suleiman primio je nagradu za evropsko dostignuće u svetskoj kinematografiji 2022.

Mariupolis 2 Mantasa Kvedaravičijusa proglašen je evropskim dokumentarcem godine. Litvanski režiser dokumentarnih filmova poginuo je u aprilu ove godine u pokušaju da napusti Mariupolj, jugoistočni ukrajinski lučki grad koji je tada bio pod opsadom ruskih snaga. Nagradu je u ime preminulog režisera primila njegova kćerka.

Margarethe von Trotta primila je nagradu za evropsko životno delo.

Autor: redportal.rs

#Festival

#Trougao tuge

#film