Najpoznatiji pisac Bosanske Krajine

Na današnji dan 1915. godine rođen je srpski književnik Branko Ćopić.

Ćopić je rođen u selu Hašani kod Bosanske Krupe. U trenutku rođenja, njegov otac je bio na Karpatima kao austrougarski vojnik, a stric kao dobrovoljac u srpskoj vojsci. Prvi put je svoje delo oblavio u omladinskom časopisu 1928. godine, kada mu je bilo 14 godina. Školovao se u Učiteljskoj školi u Banjaluci, Delnicama, Sarajevu i Karlovcu, da bi potom upisao studije pedagogije na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu i diplomirao 1940. godine. 

Drugi svetski rat je proveo u partizanima, kao borac i ratni dopisnik, zajedno sa prijateljem i kumom Skenderom Kulenovićem. U svom odredu bio je i politički komesar. Jedan je od osnivača dečjeg časopisa Pionir.

IZVOR: YT / Politluk i anegdote

Od 1951. godine živeo je isključivo od svog književnog stvaralaštva. Njegova dela prevođena su na ruski, nemački, engleski, francuski, ukrajinski, poljski, češki, bugarski, rumunski, slovenački i mađarski jezik. Za redovnog člana Srpske akademije nauka i umetnosti izabran je 1968. godine, a bio je i član Akademije nauka i umetnosti Bosne i Hercegovine.

Dobio je Nagradu AVNOJ-a i Njegoševu nagradu, te bio nosilac Partizanske spomenice, Ordena zasluga za narod, Ordena bratstva i jedinstva, Ordena republike i Ordena jugoslovenske zastave.

Zbog jednog teksta o licemerju socijalističkih rukovodilaca, došao je u nemilost Komunističke partije, usled čega mu je ozbiljno bilo narušeno zdravlje. Dana 26. marta 1984. godine izvršio je samoubistvo skokom sa Brankovog mosta. Sahranjen je u Aleji zaslužnog građana na Novom groblju u Beogradu.

IZVOR: YT / Dokumentarne emisije

Autor: redportal.rs