Njegova dela prevedena su na 38 svetskih jezika

Na današnji dan preminuo je akademik Milorad Pavić, srpski književnik, prevodilac, istoričar književnosti i nekadašnji dekan Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu.

Pavić se rodio 15. oktobra 1929. godine u Beogradu. Posle Drugog svetskog rata, koji je na njega ostavio dubok trag, odlazi sa roditeljima u Bugarsku, gde su oni radili kao nastavnici u jednoj jugoslovenskoj školi. Kada je maturirao 1949. godine, već je govorio francuski, ruski i engleski jezik. U svojoj autobiografiji je ovako zapisao:

Ja sam pisac već dve stotine godina. Daleke 1766. jedan Pavić je objavio u Budimu svoju zbirku pesama i otada se smatramo spisateljskom porodicom. Rođen sam 1929. na obali jedne od četiri rajske reke u 8 i 30 časova izjutra u znaku Vage (podznak Škorpija), po astečkom horoskopu Zmija. Prvi put sam bombardovan kada mi je bilo 12 godina. Drugi put kada mi je bilo 15 godina. Između ta dva bombardovanja zaljubio sam se prvi put i pod nemačkom okupacijom prinudno naučio nemački. Tada sam kradom naučio i engleski od jednog gospodina koji je pušio mirišljavi duvan za lulu i nije baš dobro znao engleski. U isto vreme prvi put sam zaboravio francuski (posle sam ga zaboravljao još dva puta).

Pavić je studirao jugoslovensku književnost na Filozofskom fakultetu i violinu na Muzičkoj akademiji u Beogradu, a fakultativno je slušao i predavanja na Medicinskom fakultetu. Diplomirao je na književnosti 1954. godine i odustao od violine. Posle vojnog roka upisuje postdiplomske studije. Matica srpska objavila je njegovu doktorsku tezu, posle koje je postao profesor Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, gde je kasnije bio i dekan.

Za člana Srpske akademije nauka i umetnosti izabran je 1991. godine. Njegovo najpoznatije delo Hazarski rečnik donelo mu je svetsku slavu i prevedeno je na 38 svetskih jezika.

Pavić je sahranjen 3. decembra 2009. godine u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu. Svoju autobiografiju, Pavić je završio rečima:

Sve u svemu mogu reći da sam za života dobio ono što mnogi pisci dobijaju tek posle smrti. Mislim da me je Bog obasuo beskrajnom milošću podarivši mi radost pisanja, ali me je istom merom kaznio možda baš zbog te radosti.

Autor: redportal.rs

#Milorad Pavić

#Srpski akademik

#Srpski književnik

#Univerzitetski profesor

#srpski pisac