Detalji saslušanja 38 VRAČARACA

Tužilaštvo za organizovani kriminal (TOK) donelo je naredbu o sprovođenju istrage protiv 38 osoba, članova organizovane kriminalne grupe, takozvanih vračaraca, koji su, zasad, osumnjičeni za najmanje tri likvidacije i pet pokušaja ubistva, kao i trgovinu narkoticima, kako prenose Novosti.

Oni su naloge direktno dobijali od vođa "kavačkog klana" Radoja Zvicera i Slobodana Kašćelana, a na njihovoj meti našao se i sam vrh države Srbije, predsednik Aleksandar Vučić i članovi njegove porodice.

Oni su se tokom saslušanja u TOK, koje je trajalo do ranih jutarnjih sati, mahom branili ćutanjem. U ovom trenutku njih 11 je u bekstvu i za njima je raspisana poternica, dok se šestorica odranije nalaze u pritvorima i zatvorima, kako u Srbiji, tako i u Evropi. Kao vođe "vračaraca" TOK je označio Nikolu Vušovića, zvanog DŽoni i Ćopavi sa Vračara, koji se, prema operativnim podacima, krije u Dominikani, kao i Uroša Piperskog, čije je trenutno boravište - zatvor u Portugaliji.

U saopštenju TOK o donetoj naredbi navodi se da je zatražen pritvor za 32 osobe, i to pored Vušovića i Piperskog, i za Nedeljka Todorovića, Darija Đorđevića zvanog Dekster (trenutno je u pritvoru u Austriji), Luku Cerovića, Aleksandra Miloševića, Aleksandra Naumovskog, Vladana Miketića, Darka Maletića, Rašu Bana (u bekstvu), Đorđa Kneževića, Ivu Bukljaša, Jovana Bošnjaka, Jovicu Sovilja (u bekstvu), Nikolu Kačarevića, Lazara Ilića (u pritvoru u Crnoj Gori), Marka Tacića, Miloša Pavlovića (u bekstvu), Nikolu Božilovića, Nikolu Milekovića (u bekstvu), Nikolu Filipovića (u bekstvu), Petra Jevtića (u bekstvu), Radivoja Jovanovića (u bekstvu), Rajka Topića, Stevana Mandarića, Strahinju Savića (u pritvoru u Crnoj Gori), Ivana Biletića (u bekstvu), Vojina Stupara (u bekstvu), Miloša Andrejevića (u bekstvu), Aleksandra Ostojića (u bekstvu), Draška Nikolića i Nikolu Vukojevića.

Odranije, zbog izdržavanja kazne ili drugih krivičnih dela, iza rešetaka su Miloš Miljanović, Vladimir Kovačević, Vuk Ursulov, Marko Drakula, Miloš Raičević i Filip Grujić.

TOK sprovodi istragu protiv svih njih zbog sumnje da su od početka 2019. do hapšenja, 11. novembra, iz koristoljublja i drugih niskih pobuda na podmukao način ubili Aleksandra Šarca, Aleksandra Halabrina i Dragana Ristića Čađu i pokušali da ubiju Samira Divljanovića (ranije se prezivao Tutić) iz Novog Pazara, Miloša Nilovića zvanog Runjo iz Beograda, navodno bliskog "škaljarcima", Andriju Zarića, koji se dovodi u vezu sa grupom "Pink Panter", advokata Arsenija Stefanovića i kasnije ubijenog Lazara Vukićevića, kome su podmetnuli eksploziv ispod auta.

Tužilaštvo za organizovani kriminal je kao vođe "vračaraca" označilo Vušovića i Piperskog.

- Ova ekipa je posle hapšenja grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića dodatno ojačala i "kavački klan" se na njih u potpunosti oslonio - navodi izvor "Novosti" blizak istrazi.

- Tesno su sarađivali sa Belivukom i Miljkovićem, a od februara prošle godine preuzeli su posao krijumčarenja kokaina za Evropu. Zvicer je direktno izdavao naloge Vušoviću i Piperskom. NJihova baza je bila Španija. Od kokaina i heroina, ali i krijumčarenja marihuane, finansirali su ne samo organizaciju i izvršenje likvidacija već i odbranu svojih uhapšenih pripadnika.

Pripadnici MUP Srbije i Bezbednosno-informativne agencije nastavljaju rad na dodatnom razbijanju ove mafijaške ekipe, predvođene Vušovićem i Piperskim, čiji su nalogodavci Zvicer i Kašćelan.

Autor: Z. USKOKOVIĆ / N. BIJELIĆ

#Zvicer

#droga

#kokain

#kriminal

#ubistva

#šverc