Uoči ovog velikog praznika pale se lile, koje se prave od mlade kore divlje trešnje ili breze.

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju praznik posvećen Svetim apostolima Petru i Pavlu koji je u narodu poznat kao Petrovdan.

Sveti Petar je bio ribar na Tiberijskom jezeru zajedno sa bratom Andrejem odlučio je da postane Isusov učenik. Tom prilikom je dobio jermensko ime Kefa (kamen), što je na grčkom bilo Petar. Hrist ga je smatrao za temelj svoje Crkve.

Kao episkop propovedao u Palestini, Siriji, Maloj Aziji i Antiohiji, gde su stvorena prva uporišta nove vere, a smatra se piscem dve poslanice u crkvi poznate kao - Saborne Petrove poslanice koje su pridružene Novom zavetu.

Sva četiri jevanđelja tvrde da je na Tajnoj večeri Hristos predskazao da će ga se Petar 3 puta odreći pre nego što petao zakukuriče 3 puta. U 3 jevanđelja se opisuje kako je Petar ispunio ovo proročanstvo bojeći se osvete naroda.

U pravoslavnom kalendaru, Sveti Petar se spominje i 29. januara zbog veriga, u koje bi okovan od bezakonog Iroda, i koje pri pojavi angela u tamnici spadoše s njega.

Sveti apostol Pavle je rođen u Tarsu u jevrejskoj porodici. Zvao se Savle, bio je farisej i progonitelj prvih hrišćana koji su takođe bili jevrejskog porekla. 

Putovao je širom Rimskog carstva i nekoliko puta ga obišao propovedajući hrišćanstvo. Pavle je stradao u Rimu mučeničkom smrću u toku Neronovog progona. Odrubili su mu glavu mačem oko 65. godine.

Kod Srba postoji običaj da se uoči ovog velikog praznika pale lile, koje se prave od mlade kore divlje trešnje ili breze. Obično se to radi na mestima gde se narod okuplja, na trgovima, raskršćima i u tome učestvuju deca i omladina.

Praznik posvećen Svetim apostolima Petru i Pavlu smatra se kalendarskom granicom u godini jer posle njega nastupaju promene u prirodi, približava se jesen.

IZVOR: YT / Телевизија Храм

Autor: Redportal.rs

#Sveti Petar i Pavle

#praznik

#spc