96 godina od rođenja velikog glumca

Na današnji dan 1926. godine rodio se naš poznati glumac Pavle Vujisić.

Da, dobro ste pročitali - Vujisić. Naime, Pavla je rođen pod tim prezimenom, ali ga je jedno slovo strašno nerviralo i izazivalo brojne komplikacije. Zbog toga je jednostavno otišao u opštinu i tražio da promeni prezime, te je postao Vuisić.

Kao sin državnog činovnika, u mladosti je često putovao po potrebi očeve službe. Tako je porodicu Drugi svetski rat zatekao na Cetinju, odakle ih proteruju italijanski okupatori. Zajedno sa Vu(j)isićima, proteran je i otac Borislava Pekića sa svojom porodicom, inače i sam državni činovnik. Tako je Pavlov poznanik iz detinjstva bio kasnije veliki književnik i akademik.

Pred kraj rata, Pavle je prisilno mobilisan i poslat na Sremski front. Bio je to jedan od razloga zbog kojih je izgradio jaku odbojnost prema komunistima. Upisao se na Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu, ali je izbačen sa studija nakon jednog incidenta sa omladinskim partijskim rukovodiocem, koga je hteo da zaplači plastičnim pištoljem u fakultetskom toaletu, jer se neučtivo obratio jednoj koleginici.

Po izbacivanju sa studija, bio je prinuđen da radi najrazličitije poslove, uključujući i one fizičke, a jedno vreme je bio i novinar. Značajan deo života provodio je na Adi Ciganliji i izgradio veliku ljubav prema brodovima i čamcima. Jednom prilikom, ušao je na jedan splav, seo za sto, na zidu video Titovu sliku. Tada je zatražio da mu donesu ćebe. Na pitanje šta će mu ćebe, odgovorio je da želi prekriti sliku.

Autor: redportal.rs

#Jugoslovenski glumac

#Pavle Vuisić

#glumac

#pavle vujisić

#srpski glumac