Jedno od najznačajnijih beogradskih svetilišta biće potpuno očuvano

Grad Beograd je obezbedio 100.000 evra za potrebe rekonstrukcije kapele Svete Petke na Beogradskoj tvrđavi, koja predstavlja jedan od najznačajnijih objekata na samoj tvrđavi, ali i najposećenijih beogradskih hramova.

Ovo je saopštio zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić nakon sastanka sa protom Vladimirom Vukašinovićem, povodom obnavljanja kompleksa Bogorodičine crkve Ružica i kapele Svete Petke:

Ova kapela je verovatno naš najpoznatiji sakralni i najposećeniji objekat. Veoma je značajan kako za Crkvu tako i za Beograd i bio je zaista poslednji trenutak da se izvrši restauracija kapele kako bi se sprečilo da se voda i dalje izliva i uništava freske i samu kapelu. Grad Beograd je za tu svrhu obezbedio 100.000 evra i taj posao ćemo raditi zajedno sa našom crkvom i Zavodom za zaštitu spomenika kulture. Nastavićemo da obezbeđujemo dodatni novac kako bi kapela bila u potpunosti rekonstruisana i kako bi svi koji dolaze u kapelu bili sigurni da dolaze u objekat koji će biti očuvan za vekove.

Foto: Twitter.com/sićveO11

Sastanku su prisustvovale direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture Beograd Olivera Vučković i direktorka Fondacije za decu i mlade Beograda Gnezdo Tanja Popović.

Autor: redportal.rs

#Beogradska tvrđava

#Crkva Svete Petke

#Kapela Svete Petke

#Sveta Petka

#crkva Ružica

#kalemegdan