23 godine od ubistva srpskih civila

Nakon što je potpisan Kumanovski sporazum i prekinuto NATO bombardovanje SR Jugoslavije, na prostore Kosova i Metohije počele su da se raspoređuju međunarodne vojne snage u okviru misije KFOR.

Kako je Vojska Jugoslavije morala da se povuče pre dolaska KFOR-a, stvorio se vremenski vakuum u kojem niko više nije štitio srpske civile, a to su na pojedinim mestima koristili pripadnici terorističke OVK, da nesmetano vrše zločine. U strahu od novih stradanja, hiljade srpskih civila je tada napustilo Kosovo i Metohiju.

Među onima koji su 13. juna 1999. godine pokušali da napuste Prizren, našli su se Žarko Andrijević (portir u Kosovo vinu) i Slavko Veselinović, radnik Elektrodistribucije i izbeglica iz Bosne i Hercegovine. Oni su se u ladi žute boje kretali kroz centar grada, kada su naišli na transportere KFOR-a. Pošto su čuli hitac upozorenja, zaustavili su automobil, a potom krenuli u rikverc. Ipak, nemački potporučnik David Ferk je izdao novo naređenje i pripadnici KFOR-a su otvorili vatru po njima i ispalili oko 220 metaka.

Veselinović se nalazio za volanom i poginuo je na mestu, dok se Andrijević još nekoliko minuta borio za život, a snimatelju je poslednjim atomima snage rekao:

Ne snimaj me, vodite me u bolnicu!

Na licu mesta se zatekao snimatelj Igor Šanjević, koji je ceo događaj zabeležio televizijskom kamerom.

Na suđenju za ovaj događaj, koje je održano u Nemačkoj, potporučnik Ferk je oslobođen.

Autor: redportal.rs

#KFOR

#Kosovo i Metohija

#Prizren

#Rat na Kosovu i Metohiji

#rat na Kosovu

#ratni zločin