Kum festivala srpski glumac Predrag Miki Manojlović istakao je da je to veoma važan poduhvat i naglasio da je uveliko izraženo sve veće prisustvo francuske kinematografije u našoj zemlji

Tradicionalni Festival Francuskog filma (FFF) u svom četvrtom izdanju biće održan od 15. do 19. juna u Beogradu na više lokacija, kada će publika gledati premijerno 10 ostvarenja ranije i novije produkcije, najavljeno je danas u susretu sa medijima u Mts Dvorani.

Filmovi će se prikazivati na tri mesta – Kosančićev venac, Silosi Beograd, Mts Dvorana, kao i na online platformi Moj Off, a projekcije na otvorenom, kao i svake godine, biće besplatni.

Prvi savetnik Francuske ambasade u Srbiji Fatih Akčal napomenuo je da ovakvi programi podstiču širenju francuske kulture u Srbiji, na čemu je veoma zahvalan i ponosan, te da broj filmova frankofonskog govornog područja sve više raste u Beogradu i celoj zemlji.

Takođe, savetnik Akčal je podsetio na veoma važan Sporazum o koprodukcijama filmova dve zemlje koji je potpisan 2019. godine pri poseti predsednika Francuske – Emanuela Makrona, što je novi korak u saradnji na proizvodnji zajedničkih projekata za veliki ekran.

Akčal je pohvalio izvanrednu selekciju filmova na festivalu, gde ima i predstavnika sa Kanskog festivala, koje je odabrao direktor Mts Dvorane i same manifestacije – Igor Stanković, takođe prvi čovek distirbuterske kuće MegaCom Film, ujedno ko-organizatora FFF.

Specijalan gost ili kako se to naziva kum festivala, srpski glumac Predrag Miki Manojlović nadovezao se na spomenuti Sporazum o koprodukcijama Srbije i Francuske, i istakao da je to veoma važan poduhvat i naglasio da je uveliko izraženo sve veće prisustvo francuske kinematografije u našoj zemlji.

- Uticaj Francuske, njene kulture i pre svega filmova, formirao je mnoge naše uspešne filmske reditelje i stvorio jasne kriterijume jugoslovenske, srpske, pa i beogradske publike, ljubitelje dobrog evropskog filma. Rekao bih da je francuski film poslednji bastion, prava odbrana od svega što nam dolazi sa one strane okeana, ako sam bio jasan - rekao je Manojlović, misleći na holivudsku industriju i komercijalne 'pop corn' filmove koji dominiraju svetskim tržištem.

Autor: Tanjug

#Festival francuskog filma

#MTS DVorana